Carcassonne on kiehtova, historiallinen lautapeli, joka kuljettaa pelaajat keskiaikaiseen Etelä-Ranskaan rakentamaan teitä, kaupunkeja sekä luostareita. Peli sijoittuu samannimiseen UNESCO:n perintökohteeseen. Tämä strateginen ja visuaalisesti todella näyttävä peli nauttii suurta suosiota, kiitos sen yksinkertaisten sääntöjen ja syvällisen pelimekaniikan. Carcassonnessa pelaajat asettavat vuorollaan laattoja ja sijoittavat niihin omia alaisiaan kerätäkseen pisteitä. Nämä laatat edustavat erilaisia maisemia, kuten teitä, peltoja, kaupunkeja sekä luostareita. Tämä mielenkiintoinen peli sopii hyvin 2-5 pelaajalle, ja se tarjoaa jännitystä ja ainutlaatuisia pelikokemuksia jokaisella pelikerralla.
Carcassonne säännöt
Carcassonnen säännöt ovat yllättävän simppelit, mikä tekee pelistä helposti lähestyttävän niin uusille kuin kokeneemmillekin pelaajille. Pelin perusidea on se, että jokaisella vuorollaan pelaaja nostaa yhden laatan ja asettaa sen sopivaan paikkaan pelilaudalle. Halutessaan hän voi myös sijoittaa yhden alaisistaan tälle laatalle, joka muuttuu joko munkiksi, ritariksi, maantierosvoksi tai maanviljelijäksi alueesta riippuen. Tämä voi kuulostaa ehkäpä helpolta, mutta Carcassonne vaatii kuitenkin syvällistä strategiaa ja hyvää harkintakykyä.
Pelin aikana osallistujan kilpailevat erilaisista resursseista ja tilasta pelilaudalla. On tärkeää miettiä, miten voit parhaiten hyödyntää omia alaisiasi ja estää vastustajaa kartuttamasta pistesaldoaan. Kun ymmärrät säännöt ja pelin dynamiikan, voit lähteä kehittämään omaa strategiaasi ja pelityyliäsi.
Carcassonne on taitoa vaativa peli, jonka opetteluun voi kulua hieman aikaa. Ei siis kannata turhautua heti ensimmäisellä pelikerralla. Jos kaipaat kuitenkin hieman helpompaa ja nopeatempoisempaa peliä, kannattaa tutustua vaikkapa suosittuun Uno-korttipeliin. Opi pelaamaan unoa, jos sen pelaaminen tuntuu itsellesi sopivammalta. Nyt lähdemme kuitenkin selvittämään, miten Carcassonnea pelataan.
Kuinka Carcassonnea pelataan?
Carcassonnea pelataan asettamalla laattoja pelilaudalle niin, että ne sopivat yhteen jo asetettujen kappaleiden kanssa. Näissä laatoissa on kuvattuna erilaisia maisemia: teitä, kaupunkeja, luostareita ja peltoja. Laattojen lisäksi pelaajilla on käytössään seitsemän alaista, joita he voivat sijoittaa laatoille hallitakseen eri alueita. Pelin tavoitteena on kerätä eniten pisteitä rakentamalla ja hallitsemalla erilaisia kohteita.
Carcassonnen historia
Carcassonne julkaistiin alunperin vuonna 2000. Seuraavana vuonna se voitti arvostetun Spiel des Jahres -palkinnon. Tämän jännittävän pelin on suunnitellut saksalainen Klaus-Jürgen Wrede, ja se on saanut nimensä Etelä-Ranskassa sijaitsevan keskiaikaisen linnoituskaupungin mukaan. Carcassonne on nopeasti noussut yhdeksi suosituimmista moderneista lautapeleistä, ja se on poikinut myös useita lisäosia ja erilaisia muunnelmia.
Pelin eteneminen
Peli alkaa aloituslaatan asettamisella pöydän keskelle. Tämän jälkeen peliä jatketaan vuoroissa. Omalla vuorollaan pelaaja nostaa yhden laatan, asettaa sen pelilaudalle sopivaan kohtaan ja voi vielä halutessaan sijoittaa yhden alaisensa tämän päälle. Laattoja asettaessa on tärkeää, että niiden reunat sopivat yhteen jo aiemmin asetettujen kappaleiden kanssa. Peli jatkuu tätä rataa, kunnes kaikki laatat on saatu asetettua pelialustalle.
Luostari
Luostari on yksi Carcassonnen keskeisistä elementeistä. Se on yksiosainen laatta, joka sijaitsee pellolla. Pelaaja voi sijoittaa luostariin alaisen, joka toimii munkkina. Luostari on valmis, kun se on kokonaan ympäröity muilla laatoilla. Tällöin luostaria hallitseva pelaaja saa pisteitä jokaisesta aluetta ympäröivästä laatasta sekä itse luostarirakennuksesta.
Kaupungit
Kaupungit ovat toinen tärkeä osa tätä peliä. Pelaajat rakentavat kaupunkeja yhdistämällä kaupungin muureja sisältäviä laattoja toisiinsa. Kaupungin hallitsemiseksi pelaaja voi asettaa yhden alaisistaan ritariksi alueelle. Mitä suurempi kaupunki, sitä enemmän pisteitä siitä saa. Kaupunkeihin voidaan sijoittaa myös vaakunoita, joista satelee lisäpisteitä lopullisen pisteenlaskun aikana.
Tiet
Carcassonnessa voidaan rakentaa myös teitä, jotka päättyvät aina kaupunkiin taikka risteykseen. Näille teille pelaajat voivat lisätä alaisiaan maantierosvoina päästäkseen hallinnoimaa kyseistä aluetta. On hyvä huomioida, että tiet eivät voi koskaan päätyä peltoon, vaan avoimen tieosuuden on aina oltava yhteydessä toiseen avoimeen tiehen.
Pellot
Pellot ovat Carcassonnen neljäs elementti teiden, kaupunkien ja luostareiden lisäksi. Vaikka pellot eivät tuotakaan varsinaisia pisteitä itse pelin aikana, ne saattavat kuitenkin olla ratkaisevia lopullisessa pisteenlaskussa. Pelaajat voivat sijoittaa alaisiaan pelloille maanviljelijöiksi, jotka tuottavat pisteitä jokaisesta valmistuneesta kaupungista, joka rajautuu kyseiseen peltoalueeseen.
Useita alaisia yhdellä Carcassonne-kohteella
Vaikka käytännössä pelaaja voikin sijoittaa vain yhden alaisen alueelle, voi yhdelle alueelle kuitenkin päätyä useampia alaisia, kun eri kohteet yhdistyvät toisiinsa. Tällöin ne pelaajat, joilla on eniten alaisia kyseisellä alueella, saavat täydet pisteet.
Kuinka voitan pelissä?
Carcassonnen voittaminen vaatii taktista ajattelua ja hyvää ajoitusta. Keskity rakentamaan suuria kaupunkeja ja pitkiä teitä, mutta älä unohda myöskään luostareita ja peltoja. Yritä estää vastustajiasi saamasta hallintaa tärkeistä alueista ja pyri yhdistämään omia kohteistasi tehokkaasti.
Strategiat pelaamiseen
Tehokas strategia tässä historiallisessa pelissä sisältää useita eri elementtejä. Aloittelijoiden kannattaa keskittyä varsinkin näihin nikseihin:
- Suunnittele siirtojasi etukäteen ja mieti tarkkaan, mihin sijoitat laattasi sekä alaisesi.
- Keskity hallitsemaan varsinkin kaupunkeja, sillä ne tuovat mukanaan paljon pisteitä.
- Älä myöskään aliarvioi luostareita ja peltoja, sillä ne voiva olla ratkaisevia lopullisessa pisteenlaskussa.
- Säästä muutama alainen pelin loppupuolelle viime hetken tilaisuuksia varten.
Pisteiden lasku ja pelin lopetus
Peli päättyy, kun viimeinen laatta on asetettu pelialustalle. Tämän jälkeen lopulliset pisteet lasketaan. Keskeneräisistä kohteista saa vähemmän pisteitä kuin valmiista. Valmis kaupunki antaa kaksi pistettä jokaista kaupungin pelilaattaa kohden. Jokainen valmiissa kaupungissa oleva vaakuna tuo mukanaan myös kaksi pistettä. Pelin lopussa keskeneräisten kaupunkien ja niiden vaakunoiden arvo on yhden pisteen. Teiden arvo on puolestaan yhden pisteen per laatta ja ne päättyvät joko risteykseen taikka kaupunkiin.
Jos pelaaja on muistanut asettaa munkin luostariin, luostarilaatasta saa yhden pisteen, samoin kuin jokaisesta sitä ympäröivästä laatasta. Yhteensä jaossa on siis jopa 9 pistettä. Pelin lopussa pellot ja niillä olevat maanviljelijät ovat tärkeässä roolissa, sillä jokaisesta valmiista kaupungista jaetaan neljä pistettä sille pelaajalle, jolla on eniten maanviljelijöitä alueen ympärillä. Pelin voittaa se pelaaja, joka onnistuu keräämään itselleen kaikista eniten pisteitä.
Carcassonne lisäosat
Carcassonneen on vuosien varrella julkaistu lukuisia lisäosia, jotka tuovat peliin uusia elementtejä ja sääntöjä. Suosittuja lisäosia ovat muun muassa “majatalot ja katedraalit”, joka lisää peliin laattoja ja alaisia, sekä “kauppiaat ja rakentajat”, joka tuo mukanaan uusia tapoja pisteiden keräämiseen. Nämä lisäosat tarjoavat pelaajille hienon tilaisuuden muokata pelikokemusta ja lisätä pelin monimutkaisuutta oman makunsa mukaan. Nykyään pelistä on myös saatava hyvin luotu digitaalinen versio, jonka avulla tämän suositun pelin pelaaminen onnistuu myös tietokoneen kautta. Tietokoneversio noudattaa pelin perusideaa, tarjoten kuitenkin uudenlaisen otteen pelielämykseen.