Shakki on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista lautapeleistä. Se tunnetaan hyvin strategisena pelinä, minkä vuoksi se viehättää useimpia pelaajia. Tarkoituksena tässä pelissä on voittaa vastustajan armeija ja hyökätä kuningasta vastaan. Jos vastustajan kuningas saadaan uhatuksi, eikä sillä ole tilanteesta enää poispääsyä, pelaaja voittaa pelin. Mutta miten sitten armeijan nappuloita voidaan liikuttaa pelilaudalla ja mitä muita sääntöjä peliin liittyy? Saat siitä selvyyden tällä sivulla.
Shakki säännöt
Shakin säännöt eivät ole kaikkein helpoimmasta päästä, mutta pienen opettelun jälkeen niihin pääsee mukaan. Peliä pelataan 8 x 8 ruudun kokoisella pelilaudalla, jossa on valkoisia ja tummia ruutuja. Kyseessä on kaksinpeli, jossa pelaajat asettuvat toisiaan vastaan.
Kumpikin pelaaja saa oman nappuloista koostuvan armeijansa, joka asetellaan pelilaudalle sääntöjen mukaisesti. Tarkoituksena pelissä on päästä lyömään vastustajan kuningas ja suojata omaa kuningasta omia nappuloitaan käyttäen. Se pelaaja, jonka kuningas joutuu uhatuksi, eikä pääse tilanteesta enää pois, on häviäjä.
Shakkia pelataan seuraavalla tavalla:
- Pelinappulat asetellaan pelilaudalle sääntöjen mukaisesti.
- Valkoisilla nappuloilla pelaava pelaaja aloittaa.
- Pelaajat liikkuvat vuorollaan yhtä nappulaa pelilaudalla.
- Pelaajien tulee pyrkiä lyömään vastustajan nappuloita ulos laudalta. Heidän tulee raivata tiensä kuninkaan luokse, jotta kuningas saadaan shakkimattiin, eli niin sanottuun pattitilanteeseen, josta ei ole poispääsyä.
- Se pelaaja, joka onnistuu saamaan shakkimatin, eli lyömään toisen pelaajan kuninkaan, voittaa.
Nappuloiden asettelu pelilaudalle
Shakki pelin nappulat tulee asetella pelilaudalle sääntöjen mukaisesti. Pelaajasta katsottuna toiselle riville tulevat kaikki sotilaat. Ensimmäiselle riville molempiin kulmiin tulevat tornit. Tornien viereen asetetaan ratsut ja sitten lähetit. Keskelle tulee kuningas ja kuningatar. Kuningatar asetetaan oman väriselle ruudulle ja jäljelle jäävälle ruudulle tulee kuningas.
Pelin aloitus ja nappuloiden liikuttaminen
Kaikille nappuloille on Shakissa omat sääntönsä sille, miten ne liikkuvat 8 x 8 ruudun kokoisella laudalla. Ne eivät voi koskaan kuitenkaan liikkua toistensa läpi tai pysähtyä ruutuun, jossa on jo toinen nappula. Ratsu on ainut nappula, joka pystyy hyppäämään myös toisten nappuloiden yli. Jos pelaaja siirtää nappulansa sellaiseen ruutuun, jossa on jo vastustajan nappula, hän lyö kyseisen nappulan ja se poistetaan pelistä.
Sotilas
Kummallakin pelaajalla on kahdeksan sotilasta. Sotilasta voi liikuttaa sen ensimmäisellä siirrolla kaksi ruutua eteenpäin. Muulloin se liikkuu vain yhden ruudun kerrallaan. Sotilaat liikkuvat siis ainoastaan eteenpäin, mutta niillä voidaan lyödä vain vinoittain. Sotilas ei voi koskaan peruuttaa. Jos sotilaan edessä on nappula, se ei voi liikkua eteenpäin, mutta se ei voi myöskään lyödä kyseistä nappulaa.
Ratsu
Ratsut poikkeavat muista nappuloista siinä, että ne voivat hyppiä muiden nappuloiden yli. Niitä liikutetaan pelilaudalla L-kirjaimen muodossa. Ensin ne liikkuvat kaksi ruutua yhteen suuntaan ja sitten vielä yhden ruudun sivulle. Ratsun saapumisruutu on siis aina eri värinen kuin se ruutu, josta se lähti liikkeelle.
Torni
Tornia voi liikuttaa niin monta ruutua kerralla kuin haluaa, mutta vain joko eteen, taakse, oikealle tai vasemmalle yhden vuoron aikana. Se ei voi kuitenkaan liikkua toisten nappuloiden läpi.
Kuningatar
Kuningatar on Shakki pelin nappuloista vahvin. Sitä voi liikuttaa pelilaudalla niin monta askelta omalla vuorolla kuin haluaa, mutta vain yhteen suuntaan. Se voi liikkua joko eteen, taakse, oikealle, vasemmalle tai vinoittain. Se ei voi kuitenkaan mennä toisten nappuloiden yli.
Kuningas
Kuningas on Shakki pelin tärkein nappula, mutta myös yksi kaikkein heikoimmista. Sitä voi nimittäin liikuttaa vain yhden askelen kerralla joko eteen, taakse, vasemmalle, oikealle tai vinoon. Kuningasta ei voi koskaan siirtää sellaiseen ruutuun, jossa vastustajan nappula voi uhata sitä. Tällaista tilannetta kutsutaan pelissä nimellä ”shakki”. Jos kuningas joutuu uhkaavaan tilanteeseen, josta sillä ei ole enää poispääsyä, kutsutaan tilannetta nimellä ”shakkimatti”.
Shakin historia lyhyesti
Shakin alkuperästä ei ole aivan tarkkaa tietoa, mutta sen ajatellaan olevan peräisin joko Intiasta tai Persiasta. Sen edeltäjinä pidetään intialaista Tšaturanga-peliä ja persialaista Shatranji-peliä. Kaikkein vanhimmat kirjalliset maininnat Shakista löytyvät vuodelta 500 eaa. buddhalaisesta kirjallisuudesta, jossa kehotetaan välttämään kaikenlaisia pelejä, jotka eivät ole hyödyksi uskonnollisesta näkökulmasta. Se kehottaa välttämään esimerkiksi pelejä, joita pelataan ruutulaudalla, jossa on kahdeksan tai kymmenen ruutua rivissä.
Myöhemmin Shakki kulkeutui islamilaiseen maailmaan, kun arabit valloittivat Persian. Siitä peli sitten levisi myöhemmin Eurooppaan 700- ja 800-lukujen vaihteessa arabialaisten mukana. Vuoteen 1000 mennessä Shakki oli ehtinyt kulkeutua joka puolelle Eurooppaa. Myöhemmin peliin tehtiin erilaisia pieniä sääntömuunnoksia, kunnes peli sai nykyisen muotonsa.
Shakki strategiat voittamiseen
Shakkiin on olemassa muutamia tärkeitä strategioita, jotka voivat olla avainasemassa voittoon. Etenkin jos olet vasta aloittelemassa Shakin pelaamista, kannattaa ottaa nämä strategiat haltuun:
- Muista suojata kuningasta. Se kannattaa viedä nurkkaan omalle puolelle pelilautaa ja tehdä linnoitus muilla pelinappuloilla sen ympärille.
- Älä vie nappuloitasi vastustajasi syötäväksi.
- Aloita vahvasti ja liikuta nappulasi vahvaan aloitusasemaan ennen kuin vastustajasi ehtii tekemään saman. Erityisesti pelilaudan keskustaan on hyvä tuoda omia nappuloita, jotta vastustaja ei pääse etenemään kuninkaan luokse.
- Hyödynnä kaikki nappulasi. Älä jätä niitä seisoskelemaan paikalleen, vaan ota niistä kaikki hyöty irti.
Shakki muunnelmat
Vuosien aikana Shakki on saanut monia eri muunnelmia. Ne eroavat toisistaan esimerkiksi sen mukaan, miten nappulat asetellaan pelin alussa.
Shakki960
Shakki960 on yksi suosituimmista Shakin muunnelmista. Sen säännöt ovat samat kuin perinteisessä Shakkia. Omia nappuloitaan saa liikuttaa laudalla samojen Shakki pelin sääntöjen mukaan. Ainut ero tulee siinä, miten nappulat asetellaan alussa. Sotilaat ovat edelleen samoilla paikoilla, mutta ensimmäisellä rivillä olevat nappulat, eli upseerit, asetellaan satunnaisille paikoille. Niillä on kuitenkin pari tärkeää sääntöä:
- Kuninkaan tulee olla kahden tornin välissä.
- Molempien lähettien tulee olla sijoitettu eri värisille ruuduille.
Kukkulankuningas
Kukkulankuninkaassa pelaajat voivat voittaa kahdella eri tavalla. He voivat voittaa, jos he saavat vastustajan kuninkaan shakkimattiin tai vietyä oman kuninkaansa pelilaudan keskelle yhteen neljästä ruudusta, eli d4, e4, d5 tai e5. Muuten peliä pelataan normaaleilla säännöillä.
Tandemshakki
Nimensä mukaisesti Tandemshakkia pelataan kahdella eri pelilaudalla. Lisäksi pelissä on kaksi joukkuetta, jotka kisaavat toisiaan vastaan. Kun toinen pelaajista onnistuu lyömään vastustajalta nappulan, hän antaa sen parilleen, joka siirtää sen pelilaudalleen oman värisenä nappulana.
Crazyhouse
Crazyhouse on samanlainen peli kuin Tandemshakki, mutta sitä pelataan yksinpelinä. Kun pelaaja lyö vastustajan nappulan, hän saa samanlaisen nappulan käyttöönsä omassa värissään.
3-Shakki
Tämä Shakki on säännöiltään muuten samanlainen kuin perinteinen Shakki peli, mutta se voidaan voittaa joko shakkimatilla tai sillä, että toinen pelaajista saa kolme shakkia. Tämä tarkoittaa sitä, että pelaajien tulee olla erittäin huolellisia oman kuninkaansa suojaamisessa.
Pelin lopettaminen
Shakki voi loppua muutamalla eri tavalla. Ne ovat seuraavat:
- Toinen pelaajista saa shakkimatin ja voittaa.
- Pelissä tulee pattitilanne, jolloin pelaajat päättävät yhteisymmärryksin päättää pelin tasapeliin.
- Toinen pelaajista luovuttaa.
- Pelaajat päättävät yhteisymmärryksessä lopettaa pelaamisen kesken.
UKK
Mitä tapahtuu, jos ei sano shakki?
Shakin sanominen ei yleensä ole pelissä pakollista, mutta se on kohteliasta, sillä tällöin vastustaja tietää tilanteen. Joissakin Shakin turnauksissa asia voi kuitenkin olla toisin, jolloin unohduksesta saattaa saada rangaistuksen.
Mikä on shakin tärkein nappula?
Tärkein nappula on kuningas. Jos se joutuu shakkimatti asemaan, häviää. Siksi pelaajan tulee käyttää omia nappuloitaan hyödyksi ja suojata kuningasta.
Kuka on keksinyt shakin?
Shakkia ei ole keksinyt vain yksi ihminen, vaan sen ajatellaan olevan lähtöisin Intiasta, jossa pelattiin 1500 vuotta sitten peliä nimeltä Chaturanga. Pelin säännöt kuitenkin ovat muuttuneet jonkin verran vuosien varrella ja nykyisen muotonsa se sai 1500- ja 1600-lukujen paikkeilla.