Suomalaiset korttipelit

Suomalaiset korttipelit

Suomalaiset pitävät tunnetusti kortin pelaamisesta. Sitä on pelattu kautta aikojen, ja monella on mielessä vielä vuosienkin jälkeen ne perheen kesken vietetyt yhteiset peli-illat. Mutta millaisia ovat parhaat korttipelit suomalaisten pelaajien mielestä, ja mitkä pelit kuuluvat suomalaiseen pelipöytään? Tutustutaan asiaan hieman tarkemmin.

Suomalaiset pitävät yleensä helpoista korttipeleistä, joita voi pelata yhdessä perheen ja ystävien kesken. Jotkut tosin haluavat päästä näyttämään taitojaan erilaisissa strategiapeleissä, joissa voi voittaa paremmin, jos hioo omia pelitaitojaan ensin. Riippuu siis täysin pelaajasta, mikä on se oma suosikkipeli, mutta tässä on esiteltynä muutamia suomalaisissa pelipöydissä esiintyviä korttipelejä.

Uno

Uno on tuttu näky suomalaisissa kodeissa. Tätä peliä on pelattu jo useiden vuosien ajan. Pelin pelaamista varten tarvitset Uno-korttipelin oman pelipakan, joka sisältää eri värisiä numerokortteja sekä erikoiskortteja, kuten värinvaihtokortin ja nostokortin. Tavoitteena on päästä eroon omista korteista ensimmäisenä.

Paskahousu on monelle suomalaiselle tuttu peli, jota kukaan ei taatusti halua hävitä. Peliä pelataan tavallisella korttipakalla, ja kortteja lyödään pöytään suuruusjärjestyksessä. Kakkonen on niin sanottu valttikortti, kymppi kaataa numerokortit ja ässä kaataa kuvakortit. Ensimmäisenä pakan loputtua korteista eroon päässyt pelaaja voittaa. Viimeiseksi jäänyt pelaaja jää ”paskahousuksi”.

Tikki on helppo korttipeli, joka sopii useammallekin pelaajalle. Pelissä tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon kortteja itselleen. Jokainen pelaaja lyö vuorollaan yhden kortin pöytään ja suurimman kortit pelannut pelaaja saa kaikki kierroksen kortit itselleen. Pelattujen korttien tulee olla samaa maata kuin ensimmäisenä pelattu kortti. Tikistä löytyy eri versioita, mutta kaikki pelataan samalla periaatteella.

Pasianssi

Pasianssit ovat viihdyttäneet suomalaisia jo pitkään. Niitä pelataan niin perinteisellä korttipakalla kuin nettipelinäkin. Suosituimmat pasianssipelit ovat Klondike, Spider pasianssi ja Pyramidi pasianssi. Perusidea pasiansseissa on tyhjentää pelipöytä lajittelemalla samaa maata olevat kortit numerojärjestyksessä omiin pinoihinsa.

Lännen nopein

Monet suomalaiset ovat varmasti joskus pelanneet Lännen nopeinta. Tämän pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset ja pelissä vaaditaan nopeutta. Pelaajille jaetaan oma nostopakka ja jokaiselle pelaajalle nostetaan nostopakasta viisi korttia. Tämän jälkeen nostopakasta käännetään päällimmäiset kortit pelipöydälle, ja peli alkaa.

Pelaajat pyrkivät pääsemään eroon korteistaan asettamalla avopakkoihin joko numeroa suurempaa tai pienempää korttia. Kädessä tulee olla koko ajan viisi korttia. Se pelaaja, joka onnistuu tyhjentämään pelikätensä ja nostopakkansa ensimmäisenä, tai jonka nostopakkaan jää vähiten kortteja, voittaa pelin.

Shanghai-korttipeli saattaa olla joillekin suomalaisille hieman vieraampi, mutta sitäkin pelataan suomalaisissa kodeissa. Pelin ideana on kerätä jokaisella kierroksella tiettyjä korttiyhdistelmiä. Pelaajat lyövät pöytään vuorollaan kortin, jonka seuraavana vuorossa oleva pelaaja saa ottaa. Jos seuraava pelaaja ei ota korttia, saa kuka tahansa pelissä mukana oleva ottaa sen itselleen huutamalla ”Shanghai!”. Jokaisesta käteen jääneestä kortista lasketaan pisteet pelin lopussa. Voittaja on se, joka saa pelistä vähiten pisteitä ja pelin häviää eniten pisteitä kerännyt pelaaja.

Sika

Sika on jännittävä korttipeli, joka sopii kaikenikäisille. Sitä ovat monet suomalaiset pelanneet ainakin lapsuudessaan. Pelissä kortit laitetaan pöydälle ympyrän muotoon ja keskelle nostetaan yksi kortti kuvapuoli näkyviin. Tämän jälkeen pelin aloittava pelaaja nostaa ympyrästä kortteja niin kauan, kunnes saa samaa maata kuin ympyrän keskellä oleva kortti on. Pelaaja lyö kortin pöytään ja lisäksi yhden vapaavalintaisen kortin. Vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Pelin voittaa ensimmäisenä korteistaan eroon päässyt pelaaja, kun kaikki pöytäkortit on ensin käytetty. Pelin häviäjä jää ”siaksi”, ja siitä pelin nimikin tulee.