Uno

Uno on korttipeli, joka on noussut suosioon ympäri maailmaa. Se on tuttu näky myös suomalaisissa kodeissa, ja lähes jokainen suomalainen tuntee pelin ainakin nimeltä. Tämä peli eroaa muista korttipeleistä siinä, että pelaamista varten tarvitset pelin oman korttipakan, eikä sitä voi pelata, ellei omista juuri Uno-pelikortteja. Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin Unoon ja sen sääntöihin.

Mikä on Uno?

Uno on yksi kaikkien aikojen suosituimmista korttipeleistä. Pelin nimi Uno tulee espanjan ja italian kielisestä sanasta yksi, eli Uno. Jokaisen pelaajan on pelin aikana huudettava ”Uno”, jos kädessä on vain yksi kortti jäljellä. Jos unohtaa huutaa, ei peliä voi välttämättä voittaa, sillä silloin saattaa joutua unohduksesta ottamaan käteensä lisäkortteja.

UNO

UNO on maailman suosituin korttipeli

Kuten jo ehdimme mainitsemaan, Uno on maailman suosituin korttipeli. Sen suosion takana on sen helpot säännöt sekä se, että pelaamista varten tarvitset erityisen korttipakan. Peliä voi pelata kahden tai useamman pelaajan voimin, mikä tekee siitä hauskan seurapelin.

Miten Unoa pelataan?

Unon pelaaminen on helppoa, mutta sitä varten tarvitset pelin oikean korttipakan. Pakka sisältää seuraavat kortit:

  • 19 sinistä pelikorttia, joiden numerot ovat 0-9
  • 19 punaista pelikorttia, joiden numerot ovat 0-9
  • 19 keltaista pelikorttia, joiden numerot ovat 0-9
  • 19 vihreää pelikorttia, joiden numerot ovat 0-9
  • 8 ”nosta kaksi” -pelikorttia
  • 8 ohituskorttia
  • 8 suunnanvaihtokorttia
  • 4 ”nosta neljä” -pelikorttia
  • 4 jokerikorttia

Unossa tavoitteena on päästä eroon kaikista korteista ensimmäisenä ja saada kasaan ensin 500 pistettä. Pelissä voittaja saa pisteitä jokaisesta vastustajalle jääneestä kortista. Halutessaan pisteidenlaskun voi kuitenkin jättää pelistä pois ja keskittyä vain siihen, kuka pääsee ensin eroon kaikista pelikorteista.

Uno säännöt

Peli alkaa niin, että jokainen pelaaja nostaa ensin yhden kortin pakasta. Suurimman numeron nostanut pelaaja toimii jakajana. Erikoiskorttien arvo on tässä tapauksessa nolla. Tämän jälkeen jakaja jakaa jokaiselle pelaajalle seitsemän korttia. Pelaajat eivät näytä näitä kortteja toisilleen. Loppupakka asetetaan pöydälle nostopakaksi ja sen ylin kortti nostetaan poistopakan ensimmäiseksi kortiksi kuvapuoli ylöspäin. Tämä kortti ei saa olla erikoiskortti.

Jakajan vasemmalla puolella oleva pelaaja aloittaa pelin. Hän voi laittaa poistopakkaan minkä tahansa kortin, joka on samaa väriä, samaa numeroa tai samaa kuvaa kuin pöydällä oleva kortti. Jos pöydällä on esimerkiksi sininen nelonen, voi sen päälle pelata minkä tahansa sinisen kortin, minkä tahansa värisen nelosen tai jonkin erikoiskortin, joka on joko samaa väriä tai taustaltaan musta, jotta se sopii minkä tahansa värin päälle.

Jos pelaajan käsikorteista ei sovi mikään pöytään, hän voi nostaa nostopakasta yhden kortin. Jos nostettu kortti käy pöytään, pelaaja voi pelata sen saman tien tai ottaa sen käteensä ja antaa vuoron seuraavalle. Muita kädessä olevia kortteja ei kuitenkaan saa vielä pelata, vaikka ne sopisivatkin pöytään.

Kun pelaajalla on kädessään enää yksi kortti, tulee hänen ilmoittaa asiasta muille pelaajille huutamalla sanan ”Uno”. Jos pelaaja unohtaa huutaa ”Uno” ja joku pelaajista huomaa tämän, tulee unohduksesta nostaa käteen kaksi korttia lisää.

Erikoiskortit

Uno-pelin korttipakka sisältää myös erikoiskortteja. Ne ovat yleensä pelin halutuimpia kortteja. Tässä on seuraavaksi selitetty erikoiskortit, ja miten ne toimivat:

  • Nosta kaksi korttia: Seuraava pelaaja joutuu nostamaan käteensä kaksi korttia. Samalla hän menettää vuoronsa.
  • Nosta neljä korttia: Seuraava pelaaja joutuu nostamaan käteensä neljä korttia. Samalla hän menettää vuoronsa. Kortin lyönyt pelaaja saa lisäksi päättää pelattavan värin.
  • Ohituskortti: Seuraava pelaaja menettää vuoronsa. Kaksinpelissä kortin lyönyt pelaaja saa itse uuden vuoron.
  • Suunnanvaihtokortti: Pelisuunta vaihtuu. Kaksinpelissä tämä kortti antaa sen lyöneelle pelaajalle uuden vuoron.
  • Jokeri: Kortin lyönyt pelaaja saa päättää pelattavan värin.

Uno historia lyhyesti

Uno on alun perin yhdysvaltalainen korttipeli, jonka kehitti ohiolainen parturi nimeltään Merle Robbins. Hän sai idean peliin vuonna 1970, ja oikeudet peliin hän myi eteenpäin vuonna 1972. Nykyään kuitenkin pelin tuotannosta vastaa Mattel, ja korttipeli löytyy kaupoista ympäri maailman.

Kenelle peli sopii?

Uno sopii kaikenikäisille pelaajille sen helppojen sääntöjen ansiosta. Se on loistavaa viihdettä niin kaveriporukalla pelattavaksi kuin perheen kesken. Parasta pelissä on se, että sitä voi pelata joko monen hengen yhteispelinä tai sitten kaksinpelinä. Jos kaipaat hauskaa ja leppoisaa viihdettä, kannattaa ottaa Uno korttipeli kokeiluun.

Uno online

Tiesitkö, että Unoa voi pelata myös netissä? Jos omaa pelihammasta alkaa kolottaa, mutta pelikaveria ei meinaa löytyä, kannattaa ottaa suunnaksi Uno online -peli. Nettipeli toimii aivan samalla tavalla kuin perinteinen korttipeli. Erona on vain se, että pelaat automaattia vastaan, etkä pääse näkemään pelin aikana ystäviäsi. Hieman yksinäisempää pelaamista on siis luvassa, mutta sama jännitys jatkuu myös netin puolella.

UNO Androidille ja iOS:lle

Uno on saatavilla myös monille eri laitteille, ja löydät korttipelin sovelluksen ladattavaksi niin Android- kuin iOS-laitteille. Jos haluat esimerkiksi päästä kokeilemaan korttipeliä ennen sen ostamista, on loistava idea kokeilla sitä ensin sovelluksena omalla puhelimella. Sovelluksen lataaminen on nimittäin ilmaista.

Voit pelata myös tietokoneella

Jos sovelluksen lataaminen omalle puhelimelle ei kiinnosta, mutta pelaat mieluummin netissä, voit pelata Unoa myös tietokoneella. Löydät Unon pelattavaksi suoraan tietokoneesi selaimesta käsin.

Jos sovellus kuitenkin syystä tai toisesta kiinnostaa, on tämä korttipeli saatavilla myös tietokoneelle sovelluksen muodossa. Löydät sen tietokoneesi sovelluskaupasta tai hakemalla sitä suoraan hakukoneella.

Miten voitan Unossa?

Unossa voittaminen perustuu sekä tuuriin että taktikointiin. Koska tarkoituksena on päästä eroon kaikista pelikorteista ensimmäisenä, on tärkeää yrittää taktikoida. Tässä muutama vinkki Unossa voittamiseen:

  • Pidä silmällä vastustajiasi ja yritä päätellä, minkä värisiä kortteja heillä on.
  • Pyri säästämään värinvaihtokortit mahdollisimman pitkään, jotta voit tarpeen tullen estää vastustajaasi voittamasta.
  • Pelaa nostokortit harkitusti ja pyri pelaamaan ne silloin, kun näyttää, että vastustajasi kortit ovat käymässä vähiin.
  • Muista huutaa ”Uno” ajoissa, jotta et joudu nostamaan lisäkortteja ja menetä mahdollisuuttasi voittoon.
  • Jos pelaatte pisteistä, pyri pääsemään eroon korkeampi arvoisista korteista ensin.

Pistetaulukko

Unoa voi pelata myös pisteitä laskemalla. Tällöin 500 pistettä ensimmäisenä kerännyt pelaaja voittaa. Pisteet voidaan merkitä taulukkoon jokaisen pelin jälkeen. Pelin voittaja saa kierrokselta pisteitä, ja kaikki muut pelaajat jäävät pelissä ilman pisteitä.

Pisteet lasketaan seuraavalla tavalla:

  • Numerokortit: Kortin osoittama luku
  • Ohituskortti: 20 pistettä
  • Suunnanvaihtokortti: 20 pistettä
  • Nosta kaksi -kortti: 20 pistettä
  • Jokerikortti: 50 pistettä
  • Nosta neljä -kortti: 50 pistettä

Yhteenveto

Uno on mielenkiintoinen korttipeli, jonka parissa viihtyvät sekä nuoremmat että vanhemmat pelaajat. Vaikka pelin säännöt ovat todella helpot, pysyy mielenkiinto yllä pidempäänkin, sillä pelistä löytyy monta erikoisempaa korttia, jotka tuovat joka kierrokselle oman jännityksensä. Jos pelin perinteinen versio alkaa tuntua jo liian tutulta, voi hankkia erikoisversion. Näitä on esimerkiksi Uno Flip, Uno Junior ja Uno Extreme. Unon lisäksi myös muut suomalaiset korttipelit ovat kokeilemisen arvoisia, jos mielesi tekee päästä pelaamaan.

UKK

Mitä tarkoittaa UNO?

Uno tulee espanjankielisestä sanasta yksi, eli Uno. Pelissä sanaa käytetään silloin, kun pelaajalla on jäljellä enää yksi kortti. Tällöin hänen tulee huutaa ”Uno”.

Mitä kortteja UNO pakassa on?

Uno-korttipakka koostuu sekä numerokorteista että erikoiskorteista. Pakassa on neljä eri perusväriä, numerot 0-9 ja erikoiskortit, kuten nostokortit, suunnanvaihtokortti, ohituskortti ja jokerikortti.

Milloin pitää sanoa UNO?

Pelaajan tulee sanoa ”Uno”, jos hänellä on kädessään enää yksi kortti. Jos hän unohtaa, tulee hänen nostaa kaksi korttia käteensä lisää, mikäli joku toinen pelaaja huomaa virheen.

Viimeisimmät kommentit

Ei kommentteja.