Paskahousu

Paskahousu on sekä viihdyttävä, koukuttava että helppo korttipeli. Nimestään huolimatta se on ollut monen pelaajan ensimmäinen korttipeli, jonka on oppinut. Tätä peliä on pelattu monien vuosien ajan Suomessa, eikä sen suosio ole hiipunut mihinkään. Tiedätkö sinä, mitkä ovat oikeat Paskahousu säännöt? Oletko tutustunut pelin eri muunnelmiin? Käsittelemme seuraavaksi ne kaikki, joten valmistaudu oppimaan jotakin aivan uutta tästä tuttuakin tutummasta korttipelistä.

Mikä on paskahousu korttipeli?

Paskahousu korttipeli on vähintäänkin yhtä viihdyttävä kuin muut tutut suomalaiset korttipelit. Tämä peli sopii vähintään kahdelle pelaajalle, mutta maksimissaan sitä voi pelata viisi pelaajaa kerralla. Pelin säännöt ovat niin helpot, että myös lapsetkin oppivat sen nopeasti. Siitä huolimatta Paskahousu jaksaa viihdyttää pelistä toiseen, sillä jännitettävää riittää. Kukaan ei taatusti halua hävitä peliä ja tulla kutsutuksi ”paskahousuksi”.

paskahousu

Miten pelataan?

Paskahousu korttipeli pelataan perinteisillä pelikorteilla. Jokaisella kortilla on oma käyttötapansa, joista kerromme tarkemmin hieman alempana. Ensin valitaan peliin jakaja, joka sekoittaa korttipakan ja jakaa jokaiselle pelaajalle kortit. Tämän jälkeen peli alkaa sääntöjen mukaisesti.

Paskahousu säännöt

Peliä pelataan normaalilla 52 kortin korttipakalla. Pakasta poistetaan ensin jokerit, ja tämän jälkeen pelaajille jaetaan kullekin viisi korttia. Loput korteista asetetaan pöydälle kuvapuoli alaspäin nostopakaksi. Pelin aloittaa se pelaaja, jolla kädessään pelin pienin kortti, yleisimmin kolmonen.

Seuraavan pelaajan tulee lyödä pöytään joko samaa numeroa tai suurempaa. Jos pelaajalla on kädessään useampi saman arvoinen kortti, saa hän lyödä ne kaikki pöytään kerralla. Tämä koskee vain tavallisia numero- ja kuvakortteja. Jos pelaajalla ei käy mikään kortti pöytään, hänen tulee nostaa päällimmäinen kortti nostopakasta itselleen. Jos kortti käy pöytään, pelaaja pelaa sen ja vuoro siirtyy seuraavalle. Jos kortti ei käy pöytään, hän nostaa sen käteensä ja vuoro siirtyy seuraavalle.

Jokaisella pelaajalla tulee olla kädessään vuoronsa päätteeksi aina vähintään viisi korttia niin kauan, kunnes koko nostopakka on käytetty.

Pelin tavoite ja kulku

Paskahousu korttipelin tavoitteena on päästä eroon kaikista käsikorteista. Kortteja tulee olla kädessä kokoajan viisi kappaletta, ei vähempää. Jokainen pelaaja nostaa vuoronsa päätteeksi nostopakasta itselleen kortteja niin, että kädessä on viisi korttia. Peliä pelataan seuraavalla tavalla:

  1. Pelin aloittaa se pelaaja, jolla on kolmonen tai eniten kolmosia kädessään.
  2. Pelaaja lyö tyhjälle pöydälle kolmosen tai kaikki kädessään olevat kolmoset.
  3. Seuraava pelaaja voi lyödä myös kolmosen tai tätä isomman kortin pöytään.
  4. Jos pelaaja kaataa kortit kaatokortilla, hän siirtää kaadetut kortit pois pelistä ja pelaa tyhjälle pöydälle uuden kortin.
  5. Neljä samaa korttia kaataa koko poistopakan.
  6. Kaatokortteja saa pelata vain yhden kerrallaan. Jos se lyödään tyhjälle pöydälle, tulee seuraavan pelaajan nostaa se itselleen. Kortin päälle ei voi lyödä toista korttia, ei edes kakkosta.

Korttien merkitys pelissä

Paskahousu korttipelin jokaisella kortilla on oma tehtävänsä. Pelikortit toimivat seuraavalla tavalla:

  • Kolmonen: Tavallinen numerokortti, joka yleensä aloittaa pelin.
  • Numerokortit 4-9: Tavallisia numerokortteja.
  • Kymppi: Kaatokortti, joka kaataa kaikki pienet numerokortit paitsi kakkosen.
  • Kuvakortit: Tavallisia kuvakortteja.
  • Ässä: Kaatokortti, joka kaataa kuvakortit.
  • Kakkonen: Pelin valttikortti, joka voidaan pelata minkä tahansa kortin päälle paitsi kaatokortin. Kakkosen päälle voi lyödä vain toisen kakkosen, eikä sitä voida kaataa.

Eri variaatiot

Moni on tottunut pelaamaan Paskahousua hieman eri säännöillä, ja voi olla, että ne säännöt, jotka joku toinen luulee oikeiksi, kuuluukin yhteen Paskahousun monista variaatioista. Suosituimmat variaatiot ovat Valepaska ja Punamusta paskahousu. Tutustutaan niiden sääntöihin hieman tarkemmin.

Valepaska

Valepaska pelataan muuten samalla tavalla kuin perinteinen pelikin, mutta sillä erolla, että kaikki kortit ovat väärin päin. Kukin pelaaja kertoo vuorollaan, mitkä kortit hän löi pöytään. Jos joku pelaajista ei usko, että pelaaja on oikeasti lyönyt pöytään väittämänsä kortin, saa hän tarkistaa asian. Jos hän sai pelaajan kiinni valheesta, valehdellut pelaaja joutuu nostamaan koko pakan itselleen. Jos taas pelaaja ei valehdellut, joutuu pelaajan haastanut henkilö nostamaan koko pinon itselleen.

Punamusta paskahousu

Punamustaa paskahousua voidaan pelata joko Valepaskana tai perinteisenä pelinä. Parhaiten se kuitenkin sopii Valepaskan pelaamiseen. Tässä versiossa vain mustilla erikoiskorteilla, eli kympeillä, ässillä ja kakkosilla, on väliä, sillä punaiset erikoiskortit toimivat normaaleina pelikortteina. Tällöin Valepaskaa pelattaessa tulee aina kertoa myös kortin väri.

Pelissä kuvakortin saa lyödä tyhjälle pöydälle, mutta pienin numerokortti, jonka päälle saa laittaa kuvakortin on seiska. Jos pakan päällimmäinen kortti on 3, 4, 5 tai 6, ei sen päälle saa lyödä kuvakorttia. Tällöin pelaaja voi kaataa sen ja lyödä kuvakortin tyhjään pöytään.

Kenestä tulee paskahousu?

Pelistä jännittävän tekee se, että häviäjää nimitetään paskahousuksi. Pelin häviää se pelaaja, jolla on kädessään viimeisenä kortteja. Voittaja on puolestaan se, joka saa pelattua kaikki korttinsa pöytään sen jälkeen, kun nostopakka on loppunut.

Vinkkejä pelaamiseen

Tässäkin korttipelissä taidolla on merkitystä. Jotta pelaisit mahdollisimman optimaalisesti, kannattaa pitää mielessä seuraavat asiat pelin aikana:

  • Säästele kakkosia pelin loppuun asti.
  • Nostaminen ei ole paha asia, etenkään pelin alkupuolella.
  • Kaatokortteja ei kannata pelata heti pois, ellei pöydässä ole turhan paljon pieniä kortteja.
  • Pienet kortit kannattaa pelata pois mahdollisimman pian, ja jos mahdollista, ne kannattaa kaataa.
  • Kympin tai ässän laittamista kannattaa seurata, jotta tiedät kuinka monta kaatokorttia pelissä on jäljellä vielä loppumetreillä.

Paskahousun päättyminen ja huomioita pelistä

Peli päättyy siihen, kun jäljellä on enää yksi pelaaja, jolla on kädessään kortteja. Olet saattanut kuitenkin kuulla myös muita mahdollisia sääntöjä, kuten sen, että peli päättyisi heti, kun ensimmäinen pelaaja pääsee eroon korteistaan. Tässä muutamia muita muunnelmia:

  • Kuvakortin saa lyödä vain seiskaa suuremman numerokortin päälle.
  • Neljä samaa korttia ei kaadu.
  • Pelataan kahdella korttipakalla, jolloin päätetään myös, kaatuuko neljä samaa vain ei.
  • Kuvakortteja voidaan lyödä pöytään vain yksi kerrallaan.

UKK

Voiko Paskahousua pelata kahdestaan?

Kyllä voi. Peli sopii hyvin myös kahden pelaajan korttipeliksi, mutta tällöin vastustajan kortit ovat etenkin pelin lopussa helpommin arvattavissa.

Voiko Paskahousussa laittaa kuvakortin tyhjään pöytään?

Tämä riippuu pelin versiosta. Toisissa versioissa se on sallittua ja toisissa ei. Kannattaa sopia asiasta pelin alussa.

Onko Paskahousu-peli?

Kyllä on. Se on yksi suosituimmista korttipeleistä Suomessa, eikä sen suosiolle näytä tule

Viimeisimmät kommentit

Ei kommentteja.