Musta Maija

Musta Maija on erityisesti perheen pienimmille sopiva korttipeli, jonka nimi tulee pakan tärkeimmästä kortista, eli patakuningattaresta. Vaikka peli on suosittu lasten keskuudessa, se soveltuu hyvin myös niille isommille pelaajille, jotka etsivät säännöiltään helppoa korttipeliä pelattavaksi. Peli on saman tyyppinen säännöiltään kuin monet muut suomalaiset korttipelit, ja siksi korttipelien harjoittelu kannattaa aloittaa juuri Mustasta Maijasta.

Miten Musta Maija korttipeliä pelataan?

Musta Maija -korttipeliä pelataan tavallisilla pelikorteilla, ja pelaamiseen tarvitaan 3-5 pelaajaa. Kakkonen on pelin pienin kortti ja ässä on kaikkein suurin. Jokaisen pelaajan tulee pyrkiä pääsemään eroon käsikorteistaan, ja se pelaaja, jolla on viimeisenä kädessään patakuningatar, häviää pelin.

Musta Maija

Musta Maija säännöt

Musta Maija säännöt on erittäin helppo oppia. Tarkoituksena on päästä eroon kaikista korteistaan ennen muita pelaajia ja vältellä patakuningatarta, sillä se pelaaja, jolla on viimeisenä kädessään tämä kortti, häviää pelin.

Pelissä on mukana myös valttimaa, joka valitaan sattumanvaraisesti jokaisen pelin alussa. Tällä maalla voi kaataa minkä tahansa kortin paitsi patakuningattaren. Valttikortilla voi tosin kaataa vain pienemmän valttimaan kortin. Jos esimerkiksi ruutu on valttia, voi ruutuseiskalla kaataa vain seiskaa pienemmät ruutukortit, kuten ruutukuutosen, ruutuviitosen, ja niin edelleen.

Korttien jako

Pelin alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan viisi korttia. Näitä kortteja ei saa vielä katsoa. Tämän jälkeen ensimmäinen pelaaja pelaa pöytään kortin, ja sen jälkeen pelaaja nostaa pakan päällimmäisen kortin valttikortiksi. Valtti laitetaan nostopakan alle sivuittain, jotta jokainen pelaaja näkee sen. Pata ei voi kuitenkaan olla valttikortti, joten jos se nostetaan pakasta, tulee tässä tapauksessa nostaa uusi kortti.

Pelin tavoite ja kulku

Pelissä tavoitteena on päästä eroon kaikista korteistaan ensimmäisenä. Lisäksi mustasta maijasta, eli patakuningattaresta tulee pyrkiä pääsemään eroon.

Musta Maija etenee seuraavalla tavalla:

  1. Kaikille pelaajille jaetaan viisi korttia.
  2. Jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja aloittaa pelin lyömällä pöytään yhden tai useamman samaa maata olevan kortin.
  3. Jakaja nostaa pakan päällimmäisen kortin, joka laitetaan pakan keskelle alimmaiseksi kaikkien näkyville.
  4. Kortit pöytään lyönyt pelaaja nostaa nyt itselleen saman verran kortteja nostopakasta kuin hän löi pöytään.
  5. Seuraava pelaaja yrittää kaataa kaikki kortit, jotka edellinen pelaaja löi pöytään. Ne voidaan kaataa joko samaa maata olevalla suuremmalla kortilla tai valttikortilla. Patakuningattarella ei voi kaataa, eikä se kaadu.
  6. Kaadetut kortit laitetaan sivuun ja pelaaja joutuu nostamaan käteensä ne kortit, joita hän ei voi kaataa. Tämän jälkeen pelaaja täydentää käsikorttinsa viiteen. Jos pelaaja ei pysty kaatamaan kaikkia kortteja pöydältä, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Jos hän kaatoi kaikki kortit, hän saa lyödä seuraavalle pelaajalle kaadettavaksi samaa maata olevia kortteja niin monta kuin haluaa.
  7. Vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle ja peli jatkuu samaan tapaan niin kauan, kunnes kaikki nostopakan kortit on käytetty.
  8. Ensimmäisenä eroon korteistaan päässyt pelaaja voittaa pelin. Se pelaaja, jolle jäi käteensä pelin päätyttyä musta maija, eli patakuningatar, häviää pelin.

Valtti

Valttikortit ovat pelin tärkeimpiä ja arvokkaimpia kortteja. Ne toimivat seuraavalla tavalla:

  • Pata ei voi olla valttia.
  • Valtti kaataa minkä tahansa muun maan kortin paitsi patakuningattaren.
  • Valttikortilla voi kaataa valttimaan kortteja, jos kaatokortti on suurempi kuin kaadettava kortti.

Jos peliä pelataan useampi kierros, valtti valitaan aina uudelleen uuden pelin alkaessa. Se asetetaan pakan alle kaikkien pelaajien näkyville.

Vinkkejä pelaamiseen

Musta Maija on yksi kaikkein helpoimmista korttipeleistä ja jos ei ole ennen pelannut korttipelejä, kannattaa tästä pelistä aloittaa. Kun lähtee pelaamaan Maijaa, kannattaa ensin opetella pelin säännöt huolella. Tämän jälkeen on hyvä pelata pari harjoittelukierrosta, joiden aikana peli tulee tutuksi kaikille osallistujille. Kun perussäännöt ja pelin kulku ovat hallussa, voi opetella muutamia strategioita, jotta tulee entistä voitokkaammaksi pelaajaksi.

Kenelle Musta Maija sopii?

Mustamaija sopii erityisesti perheen pienimmille pelaajille. Pelin säännöt on niin helppo oppia, että korttipeli sujuu kaikilta niiltä pelaajilta, jotka vain ymmärtävät pelikorttien päälle. Ota tämä peli vaikka peli-illan ensimmäiseksi peliksi. Kun se alkaa sujua, voi olla aika siirtyä hieman haastavampiin peleihin.

Musta Maija muunnelmia

Mustamaija korttipeli ei sisällä kovin monia eri muunnelmia, kuten monet muut korttipelit. Yleisin pelin muunnelma on se, että pelaajille jaetaan viiden kortin sijaan kuusi korttia, ja kortteja tulee olla kädessä koko pelin ajan kuusi.

Miten voitan Musta Maijassa?

Mustamaija on helppo korttipeli, mutta voittaaksesi kanssapelaajat voi olla hyvä pitää mielessä muutama pelistrategia. Tässä parhaat vinkit voittavaan peliin:

  • Jos kädessäsi on mustamaija, älä pelaa sitä liian varhaisessa vaiheessa, jotta et saa sitä takaisin pelin aikana.
  • Valttikorttien säästely pelin loppuun voi olla viisasta.
  • Kun nostopakka loppuu, pelaa mustamaija ensimmäisenä pois kädestäsi.
  • Seuraa muiden pelaajien kortteja ja pyri miettimään, millaiset kortit vastustajallasi on.

Yhteenveto

Musta Maija on suosittu korttipeli, jota moni on pelannut varmasti lapsuudessaan. Pelin suosio ei ole vuosien varrella hiipunut minnekään ja edelleen se on monen lapsen ensimmäinen korttipeli. Jos etsit helppoa pelattavaa, kannattaa tämä peli ottaa ehdottomasti kokeiluun.

UKK

Mitä Musta Maija tarkoittaa?

Musta Maija -pelin nimi tulee patakuningattaresta, joka on pelin pelätyin kortti. Se pelaaja, jolla on tämä kortti viimeisenä kädessään, häviää.

Voiko mustaa maijaa pelata kahdestaan?

Maijaa voidaan pelata myös kahdestaan. Parhaimmillaan peli on kuitenkin silloin, jos sitä pelaa vähintään kolme pelaajaa.

Voiko pata olla valttia maijassa?

Pata ei voi olla valttia. Jos pata meinaa valikoitua valtiksi, tulee pakasta nostaa uusi kortti.

Viimeisimmät kommentit

Ei kommentteja.