Shanghai korttipeli

Shanghai korttipeli on taktikointiin perustuva korttipeli. Tämän pelin säännöt eivät ole kaikkein helpoimmat mahdolliset ja pelin kierrokset vaativat hieman opettelua, mutta parasta tässä pelissä on se, että siinä riittää pelattavaa vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Jos etsit korttipeliä, joka tarjoaa enemmän haastetta, on Shanghai siihen hyvä valinta!

Miten Shanghai korttipeliä pelataan?

Ideana pelissä on kerätä erilaisia korttiyhdistelmiä omilla käsikorteillaan ja samalla päästä eroon omista korteistaan. Peliä voi pelata kerralla 3-6 pelaajaa. Peliä pelataan seitsemän kierrosta, ja kullekin kierrokselle on määritelty ennalta kerättävät korttiyhdistelmät. Nämä korttiyhdistelmät lyödään pöytään ja kanssapelaajat voivat jatkaa niitä lisäämällä niihin sopivia kortteja.

Shanghai korttipeli

Shanghai korttipeli säännöt

Shanghai korttipelissä on seitsemän kierrosta, joiden aikana pelaajien tulee kerätä tiettyjä korttiyhdistelmiä. Ne ovat kullakin kierroksella seuraavat:

  1. pelikierros: Kerätään kolmoset, esimerkiksi 6, 6 ja 6.
  2. pelikierros: Kerätään kahdet kolmoset ja yksi värisuora.
  3. pelikierros: Kerätään kaksi värisuoraa.
  4. pelikierros: Kerätään kolmet kolmoset.
  5. pelikierros: Kerätään kahdet kolmoset ja värisuora.
  6. pelikierros: Kerätään yhdet kolmoset ja kaksi värisuoraa.
  7. pelikierros: Kerätään kolme värisuoraa.

Värisuora sisältää aina samaa väriä olevat kortit, kuten punainen 5, 6 ja 7. Kuka tahansa pelaaja voi jatkaa tätä suoraa lisäämällä siihen kortteja kädestään. Tähän sopii esimerkiksi punainen 8 tai 4. Mustat kakkoset voivat korvata minkä tahansa kortin.

Pelin tavoite ja kulku

Tavoitteena on päästä eroon omista käsikorteista ja pyrkiä tekemään tiettyjä korttiyhdistelmiä, joita kullakin pelikierroksella haetaan.

Peli etenee seuraavasti kierroksilla 1-6:

  1. Pelaajille jaetaan kortit ja loput pakasta asetetaan nostopakaksi pöydälle.
  2. Pelin aloittava pelaaja laittaa haluamansa kortin kädestään avopakaksi pelipöydälle.
  3. Seuraava pelaaja voi halutessaan nostaa avopakasta päällimmäisen kortin itselleen. Tämän lisäksi hän nostaa yhden kortin nostopakasta. Jos pelaaja ei nosta vuorollaan avopakan päällimmäistä korttia, voi kuka tahansa muista pelaajista nostaa sen itselleen niin, että hän huutaa: Shanghai. Tämän lisäksi hän joutuu nostamaan yhden kortin nostopakasta sakkona.
  4. Kukin pelaaja voi pöydätä vuorollaan valmiita korttiyhdistelmiä. Vain valmiit yhdistelmät saa pöydätä ja pöydättyjen korttien tulee olla kullakin kierroksella etsittäviä yhdistelmiä.
  5. Jos pöydässä on jo tietty korttien yhdistelmä, voi sen jatkoksi lisätä uusia kortteja, kuten värisuoraan voi lisätä siihen sopivia kortteja. Lisäksi kolmosia voi jatkaa lisäämällä siihen saman arvoisia kortteja.
  6. Jokainen pelaaja voi myös nostaa mustan kakkosen itselleen pöydältä, jos hänellä on kortin tilalle sopiva kortti. Jos esimerkiksi kolmosissa on käytetty kaksi viitosta ja yksi musta kakkonen, voi joku toinen pelaaja laittaa pöytään kolmannen viitosen ja nostaa kakkosen itselleen.
  7. Kierros päättyy silloin, kun yhdeltä pelaajalta loppuvat käsikortit.
  8. Suoritetaan pisteidenlasku ja aloitetaan seuraava kierros jakamalla uudet kortit.

Peli etenee seuraavasti kierroksella 7:

  1. Pelaajille jaetaan kortit ja ensimmäinen pelaaja lyö pöytään avopakan aloittavan kortin.
  2. Peruspeli etenee samoin kuin kierroksilla 1-6, mutta kaikki kolme värisuoraa saa lyödä pöytään vain, jos pelaajan koko käsi tyhjenee kerrasta ja kaikki kerättävät suorat on valmiina.
  3. Kun joku pelaajista onnistuu keräämään kaikki värisuorat ja tyhjentää kätensä pöytään kerrasta, peli päättyy ja pisteet lasketaan. Pelin voittaja on se, jolla on vähiten pisteitä.

Korttien jako

Pelin alussa suoritetaan korttien jako. Käytössä on kaksi 52 kortin pakkaa eli 104 pelikorttia. Kaikille pelaajille jaetaan 12 korttia paitsi pelin aloittavalle etumiehelle, joka saa 13 korttia. Etumies aloittaa pelin laittamalla yhden kortin pöydälle avopakan aloittavaksi kortiksi. Huomaathan, että musta kakkonen on niin sanottu villi kortti, jonka voi laittaa minkä tahansa kortin tilalle.

Erikoistilanteet

Pelissä voi tulla eteen muutamia erikoistilanteita, kuten:

  • Pakka loppuu: Käytetyt kortit sekoitetaan ja tehdään uusi umpipakka.
  • Umpipakka ja pois laitettujen korttien pinot loppuvat: Kukin pelaaja laittaa vuorollaan yhden kortin pois kädestään. Edelleen on mahdollista huutaa Shanghai ja ottaa kortti itselleen. Sakkokortteja ei kuitenkaan tarvitse ottaa.

Shanghai korttipeli strategiat

Shanghai ei ole kaikkein helpoin peli, eikä aivan ensimmäisillä pelikerroilla kannata miettiä strategioita. Tärkeintä on opetella pelin säännöt huolella ja lähteä pelaamaan melko varovaista peliä alkuun. Seuraa vastustajien peliä ja ota opiksi virheistäsi. Näin pääset peliin mukaan ja voit kehittää itsellesi uusia, omia strategioitasi.

Kenelle Shanghai korttipeli sopii?

Shanghai sopii hyvin seurapeliksi kokeneemmille pelaajille. Peli tarjoaa runsaasti haastetta, joten aivan aloittelijoiden ei kannata ottaa tätä ensimmäiseksi peliksi.

Miten voin voittaa?

Tässä korttipelissä voittaminen vaatii taktikointia. Tässä muutama hyvä vinkki:

  • Käytä mustia kakkosia harkiten ja pyri säästelemään niitä sopivaan hetkeen saakka.
  • Harkitse avopakkaan laitettujen korttien huutamista, sillä joudut nostamaan sakkokortin.
  • Tarkkaile muiden pelaajien peliä.

Pisteiden laskenta

Pelissä pisteiden laskenta tapahtuu seuraavasti:

  • Numerokortit 3-9 ja punaiset kakkoset: 5 pistettä
  • Kympit ja kuvakortit: 10 pistettä
  • Ässät: 15 pistettä
  • Mustat kakkoset: 20 pistettä

Yhteenveto Shanghai korttipelistä

Shanghai korttipeli on yksi jännittävimmistä seurapeleistä. Pelin viehätys perustuu osittain siihen, että peli vaikeutuu koko ajan. Jokaisella kierroksella tulee kerätä enemmän kortteja ja pelin viimeinen kierros on kaikkein vaikein ja jännittävin. Jos etsit peliä, johon ei hetkessä kyllästy, kannattaa tätä kokeilla tai katsoa läpi parhaat korttipelit!

Viimeisimmät kommentit

Ei kommentteja.