Spiderpasianssi

Spiderpasianssi on klassinen korttipeli, joka vaatii sekä onnea että taitoa. Peli kiehtoo pelaajia, koska se on haastavampi kuin monet muut pasianssit. Haastavuutensa vuoksi spiderpasianssi tarjoaa samalla todellisen voiton tunteen, kun pelin saa menemään läpi.

Moni muistaa pelin varmasti Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmän peleistä, jossa se oli mukana klondike-pasianssin kanssa.

Mikä on spiderpasianssi?

Spiderpasianssi eli hämähäkkipasianssi on perinteinen pasianssipeli, jossa yritetään siirtää kaikki kortit maittain neljään peräkkäiseen kuninkaasta ässään menevään pinoon. Peli alkaa useammalla korttipinolla, jotka on asetettu päällekkäin.

Peliä voidaan pelata useammalla eri vaikeustasolla. Kaikilla vaikeustasoilla pelataan samalla tavalla. Ne eroavat siinä, että vaikeustasoilla pelataan eri määrällä maita. Korttimäärä säilyy samana. Vaikeustasot ovat:

  • Helpolla tasolla pelataan yhdellä maalilla. Siinä nostetaan kahdeksasta eri pinosta pöydällä.
  • Keskivaikealla tasolla pelataan kahdella maalilla. Kahta maata otetaan neljästä eri pinosta pöydällä.
  • Vaikealla tasolla pelataan neljällä maalilla. Muista tasoista poiketen pelataan kahdella kokonaisella pakalla ilman jokereita.

Maalilla tarkoitetaan pinoja, johon yhden maan kortit kerätään maittain.

Pelin jännittävyyttä ja haastavuutta voi myös ohjata sillä, kuinka monella pakalla lähtee pelaamaan. Peruspeli on kahdella pakalla, ja haastavampi versio on yhdellä pakalla. Spiderpasianssi onkin monipuolisuutensa ja haastavuutensa johdosta hyvin suosittu pasianssi.

Spiderpasianssi

Miten pelata spiderpasianssia?

Spiderpasianssia voidaan pelata yhdellä tai kahdella korttipakalla. Useimmat pelaajat valitsevat kahdella pakalla pelaamisen.

Aluksi pakoista poistetaan jokerit, ja pakat sekoitetaan hyvin. Tämän jälkeen kortit jaetaan pöytään.

Aloitus kahden pakan spiderpasianssissa

Peli alkaa jakamalla kortit pöydälle kymmeneen pinoon vasemmalta oikealle. Neljään ensimmäiseen pinoon jaetaan kuusi korttia kuhunkin. Neljä ensimmäistä korttia kuvapuoli alaspäin ja kaksi viimeistä kuvapuoli ylöspäin. Viimeisiin kuuteen pinoon jaetaan viisi korttia kuhunkin. Neljä ensimmäistä korttia kuvapuoli alaspäin ja viimeinen kuvapuoli ylöspäin.

Loput 50 korttia tulevat varastoon. Nämä kortit asetetaan kuvapuoli alaspäin, ja ne voidaan jakaa kymmenen hengen ryhmissä, kun korttiriveissä ei ole tyhjiä kohtia. Kortteja jaettaessa kaikissa kymmenessä pinossa pitää olla vähintään yksi kortti.

Aloitus yhden pakan spiderpasianssissa

Yhden pakan spiderpasianssi on huomattavasti haastavampaa kuin kahden pakan versio. Pelissä on vähemmän kortteja ja vaihtoehtoja.

Yhden pakan spiderpasianssissa kaikki 52 korttia jaetaan pöytään kuten kahden pakan versiossa. Neljään ensimmäiseen pinoon jaetaan kuusi korttia kuhunkin. Neljä ensimmäistä korttia kuvapuoli alaspäin ja kaksi viimeistä kuvapuoli ylöspäin. Viimeisiin kuuteen pinoon jaetaan viisi korttia kuhunkin. Neljä ensimmäistä korttia kuvapuoli alaspäin ja viimeinen kuvapuoli ylöspäin.

Pelin eteneminen aloituksen jälkeen

Kortteja siirretään spiderpasianssissa samalla tavalla kuin muissakin pasianssipeleissä. Jos pelataan useammalla kuin yhdellä maalla, voi kortin siirtää oman maansa lisäksi myös toisen maan kortin päälle. Jos kortti on toisen maan kortti toisen maan päällä, niitä ei voi siirtää samanaikaisesti pinona. Tyhjään pinoon voi laittaa minkä tahansa kortin tai korttipinon, jossa kaikki kortit ovat samaa maata.

Kortteja siirrellään yksitellen tai pinoissa, kunnes kaikki kortit ovat neljässä peräkkäisessä pinossa kuninkaasta ässään maittain.

Spiderpasianssi säännöt

Korttien arvot spiderpasianssissa ovat ässästä kuninkaaseen. Maat käsitellään neljänä eri maana pelissä: hertta, pata, ruutu ja risti.

Kortteja siirretään pinosta toiseen. Siirtoja voi tehdä kortti kerrallaan tai pinoittain. Siirroissa täytyy muistaa, että kortit pitää olla laskevassa järjestyksessä ja vuorotellen maittain. Tyhjät pinot voidaan täyttää millä tahansa korteilla.

Kortit koetetaan saada neljään pinoon, joissa on saman maan kortit peräkkäin kuninkaasta ässään. Kun nämä pinot on saatu koottua, ne voi siirtää pois pelialueelta.

Parhaat vinkit pelaamiseen

Ohessa muutamia vinkkejä spiderpasianssi-peliin, jotka auttavat menestymään pelissä.

Pyri tyhjentämään korttipinot nopeasti

Koeta keskittyä alkuun tyhjentämään korttipinoa ensin. Mitä vähemmän kortteja on pelialueella, sitä helpompi peli on hallita ja ratkaista.

Tee korttipinot saman maan korteista

Pinojen kokoamisessa kannattaa koettaa koota saman maan kortteja yhteen pinoon. Silloin ne voi siirtää pinona, ja se tekee pelistä helpompaa.

Mieti jokaista siirtoa

Älä tee hätäisiä ja kiireisiä siirtoja. Harkitse huolellisesti, mikä on paras seuraava siirto. Vaikka huomaisitkin yhden siirron paikan heti, muutkin mahdolliset siirrot kannattaa aina tarkastaa. Liian nopeasti ja ilman harkintaa tehdyt siirrot voivat jumittaa pelin kokonaan.

Mitä tehdä, jos mikään kortti ei sovi?

Spiderpasianssissa voi tulla vastaan tilanne, että pöydässä avoinna olevat kortit eivät sovi tai ole siirrettävissä. Syitä kortin sopimattomuuteen saattaavat olla:

  • Kortti ei ole samaa maata. Kortit voi pinota vain laskevassa järjestyksessä ja saman maan kortteja. Esimerkiksi herttakuningattaren päälle voi laittaa herttakasin, muttei patakasia.
  • Kortti ei ole laskevassa järjestyksessä. Kortit pitää pinota laskevassa järjestyksessä, esimerkiksi kasi, seiska, kutonen jne. Pienempää korttia ei voi laittaa suuremman päälle.
  • Kaikki kohdat tai pinopaikat ovat jo täynnä. Tyhjiin kohtiin tai pinopaikkoihin voi siirtää koko pakan tai kuninkaan. Muihin kohtiin voidaan siirtää vain yksittäisiä kortteja sääntöjen mukaisesti.

Jos mikään kortti ei sovi mihinkään toiseen korttiin, voit kääntää uuden kortin pöydältä tai nostopakasta. Tämä tehdään alkujaossa jääneestä pakasta. Vaihtoehtoisesti voit siirtää kortteja tilapäisesti toisista pinoista tyhjälle paikalle. Mikäli käännettäviä kortteja ei enää ole, ja kortteja tai pinoja siirtämällä ei pääse enää etenemään, peli voi olla jumissa ja pitää aloittaa uudelleen.

Miten pisteet lasketaan?

Spiderpasianssissa ei yleensä lasketa pisteitä. Se ei ole yhtä oleellista kuin pelin voittaminen. Pisteiden laskenta on yleensä mukana tietokone-, verkko- ja mobiilipeleissä. Niissä pistelasku helpottaa vertailua muihin pelaajiin, tai pelaaja voi myös pelata itseään vastaan.

Miten voitan spiderpasianssissa?

Pelaaja voittaa pelin, kun kaikki kortit on saatu neljään maittain olevaan kuninkaasta ässään menevään pinoon. Voittamista kutsutaan myös pelin läpisaamiseksi. Joissakin spiderpasianssi-peleissä voidaan laskea myös pisteitä eri tavoin. Tämä on tavallisinta tietokone-, verkko- ja mobiilipeleissä, joissa pelaaja voi pelata itseään ja toisia pelaajia vastaan. Pistelaskussa voi olla useita eri perusteita pisteille.

Itseään vastaan pelatessa voi kilpailla itseään vastaan vaikkapa seuraavilla tavoilla:

  • Kuinka nopeasti pystyt voittamaan pelin?
  • Kuinka monella siirrolla voit ratkaista pelin?
  • Kuinka usein voitat pelin?

Pelaa spiderpasianssia verkossa

Spiderpasianssia eli hämähäkkipasianssia voi pelata useilla eri verkkosivustoilla ja sovelluksissa. Verkkoversiot tarjoavat usein erilaisia vaihtoehtoja eri vaikeustasoilla ja teemoilla. Tavallinen vaikeuttava tekijä on aikaraja pelille.

Yhteenveto

Hämähäkkipasianssi on tarkkavaisuutta ja strategista ajattelua vaativa, perinteikäs pasianssikorttipeli. Pelin tavoitteena on siirtää kaikki kortit yhteen pinoon perustuen korttien arvoihin ja väriin. Pelin haastavuus ja monimuotoisuus tekee spiderpasianssista jännittävän ja hauska ajanvietteen. Se on myös hyvää aivojumppaa.

Viimeisimmät kommentit

Ei kommentteja.