Pyramidipasianssi

Pyramidipasianssi on koukuttavaakin koukuttavampi korttipeli, jota pelataan tavanomaista pasianssia muistuttavalla tavalla, mutta siinä on omat erityispiirteensä. Pelissä käytetään tavallista 52 kortin pakkaa, josta kortit järjestetään pyramidiin, joka muodostuu useista päällekkäisistä riveistä. Pyramidin pohjarivi on laajin, ja sitä seuraavat rivit kapenevat ylöspäin. Tässä artikkelissa käydään lyhyesti läpi pyramidipasianssin säännöt.

Mikä on pyramidipasianssi?

Pyramidipasianssi, joka tunnetaan englanniksi nimellä Pyramid Solitaire, on korttipeli, joka pelataan tavallisella 52 kortin pakalla. Tavalliset pasianssi säännöt ovat hieman erilaiset, kuin pyramidipasianssin säännöt. Pyramidipasianssi muistuttaa tavallista pasianssia, mutta siinä kortit on asetettu pyramidin muotoon. Pelin tavoitteena on poistaa kaikki kortit pyramidista. Tämä pyramidin muoto koostuu useista riveistä, joissa jokaisessa on yksi kortti enemmän kuin edellisessä.

Pyramidipasianssi

Miten pelata?

Pyramidin rakentamiseksi asetetaan ensin yksi kortti kuvapuoli ylöspäin pelialueen yläosaan. Tämän jälkeen asetetaan kaksi korttia sen alle osittain peitettynä, sitten kolme korttia niiden alle ja niin edelleen, kunnes pyramidissa on seitsemän riviä, joissa on yhteensä 28 korttia (tai vaihtoehtoisesti kuusi riviä, joissa on 21 korttia). Loput korteista laitetaan sivuun kuvapuoli alaspäin, muodostaen nostopakan.

Pyramidipasianssissa voidaan poistaa peittämättömiä korttipareja, joiden yhteenlaskettu arvo on 13. Kuninkaat voidaan siis poistaa yksinään. Poistettavina voivat olla vain ne kortit, joita muut kortit eivät peitä; esimerkiksi jos ässä on kuningattaren päällä, kuningatarta ei voida poistaa. Pyramidista poistettuja kortteja ei palauteta peliin, eikä niitä voi yhdistää muihin kortteihin.

Pyramidipasianssia pelataan usein yksin, ja siitä on olemassa joitakin erilaisia sääntöversioita.

Pyramidipasianssi säännöt

  1. Korttien kokoaminen: Pelaaja voi poistaa kortteja pyramidista, jos niiden summan voi yhdistää 13:een. Esimerkiksi:
    • Kuningas (13) poistetaan yksinään.
    • Rouvat (12) ja ässät (1) yhdessä.
    • Kympit (10) ja kakkoset (2) jne.
  2. Nostaminen: Jos pelaaja ei voi poistaa kortteja pyramidista, hän voi nostaa kortin pakasta. Nostettu kortti voi myös olla osa paria. Jos nostetun kortin voi yhdistää pyramidissa olevan kortin kanssa, se voidaan poistaa.
  3. Pelin päättäminen: Peli päättyy, kun kaikki pyramidin kortit on poistettu, tai kun pakasta loppuvat kortit eikä pelaaja voi enää tehdä siirtoja.

Miten läpäisen pyramidipasianssin?

Suunnittele siirtosi hyvin. Poista ensin kortit, jotka ovat alaosassa pyramidin rakennetta, sillä ne voivat estää muiden korttien poistamista. Joskus kortti kannattaa kuitenkin jättää. Yritä aina jättää mahdollisimman monta liikettä auki. Myös pyramidipasianssissa harjoittelu tekee mestarin!

Onko pyramidipasianssissa pisteenlaskua?

Aina pyramidipasianssissa ei ole pisteenlaskua, mutta siitä on olemassa myös pisteytettävä versio. Pisteissä lasketaan sekä aikaa että kortteja, ja pisteytys menee seuraavasti:

  • Alussa sinulla on 100 bonuspistettä. 
  • Joka kolmannella sekunnilla menetät yhden pisteen.
  • Saamasi kortit pyramidista antavat sinulle viisi pistettä, ja kuningaskortti tuo kymmenen pistettä.
  • Vasemmalta puolelta pelipöydältä keräämisestä saat kaksi pistettä kuhunkin korttiin, ja kuningas tuo viisi pistettä.
  • Kukin muodostettu pari kerrotaan jäljellä olevilla bonuspisteillä, ja poistettu kuningas kerrotaan kahdella jäljellä olevilla bonuspisteillä. Jos saat vasemman puolen korttipaikat tyhjiksi, kerroin nousee 50:een.
  • Maksimissaan voit kerätä 16 000 pistettä.

Siis mitä nopeammin onnistut tyhjentämään pelipöydän, sitä enemmän pisteitä voit kerätä!

Parhaat vinkit pelaamiseen

Pyramidipasianssi on osin tuuripeli, jonka läpäiseminen riippuu korttien asemasta. Jos esimerkiksi pyramidin huipulla on ässä, ei peli välttämättä mene läpi. Kuinkaat kannattaa pelata ensin pois, mutta siirtoja kannattaa tehdä pitämällä silmällä pisteidenlaskua. 

Pyri tyhjentämään eri kerrokset tasaisesti

Pyramidipasianssissa on hyödyllistä pyrkiä tyhjentämään eri kerrokset tasaisesti. Pyrkiminen tyhjentämään eri kerroksia tasaisesti voi estää tilanteet, joissa jää ilman siirtoja. Jos keskityt liikaa yhteen kerrokseen, saatat estää pääsyn muihin kortteihin.

Poista kurkot pelilaudalta välittömästi

Koska kuninkaat voidaan poistaa yksinään, ne kannattaa poistaa heti, jotta saat pelitilanteesta paremman kokonaiskuvan. 

Mieti jatkolyönnit tarkasti

Pyramidipasianssi on peli, jossa pelaaja pyrkii poistamaan kaikki kortit pyramidista parittamalla ne yhteen, jotta niiden summa on 13. Koska kortteja voi nostaa vain pelin kulkiessa, ja käytettävissä olevat kortit voivat vaikuttaa mahdollisiin liikkuvuuksiin, on tärkeää suunnitella siirtoja etukäteen.

Kun teet jatkolyöntejä, kannattaa ottaa huomioon:

  • Korttien järjestys. Pohdi, mitkä kortit voit parittaa, ja mitkä kannattaa jättää myöhempää käyttöä varten.
  • Avoimet kortit. Kiinnitä huomiota kortteihin, jotka ovat pyramidin ulkopuolella. Voit vaikuttaa pelin kulkuun valitsemalla, mihin korttiin haluat tehdä siirtoja.
  • Mahdolliset esteet. Ajattele, mitkä kortit estävät sinua pääsemästä muihin kortteihin. Yritä poistaa esteet mahdollisimman pian.

Pyri pitämään tasapainoa yllä

  • Aloita oikein. Yritä poistaa aluksi ne kortit, jotka antavat eniten vaihtoehtoja.
  • Suunnittele siirrot. Ennen kuin teet siirron, mieti, mikä vaikutus sillä on tuleviin siirtoihin. Pyri jättämään kortteja, jotka voivat muodostaa yhdistelmiä tulevaisuudessa.
  • Vältä liikaa keskittymistä yhteen korttiin. Jos keskityt vain yhteen korttiin tai -ryhmään, saattaa olla, että muut mahdollisuudet jäävät huomiotta, ja joudut siten ”jumiin”.
  • Tasapainoile riskien ja mahdollisuuksien välillä. Joskus on järkevää ottaa riski, mutta pyri arvioimaan jokaisen siirron seuraukset. Jos et ole varma, saattaa olla parempi odottaa ja katsoa, mitä seuraavaksi tapahtuu.
  • Harjoittele. Pyramidipasianssia pelatessa opit parhaiten, mikä toimii ja mikä ei. Harjoittelu auttaa sinua ymmärtämään pelin dynamiikkaa ja kehittämään omaa taktiikkaasi.

Pelaa verkossa tai korttipakalla

Pyramidipasianssia voi pelata sekä verkossa että perinteisellä korttipakalla. 

Verkossa on monia verkkosivustoja ja mobiilisovelluksia, jotka tarjoavat pyramidipasianssia eri muodoissa. Jos taas haluat pelata korttipakalla, voit asettaa kortit pyramidimuotoon (esimerkiksi 7 korttia alarivissä, 6 korttia sen päällä jne.) ja pelata perinteisesti vetämällä kortteja pakasta omaan käteesi. Tavoitteena on yhdistää kortteja niin, että niiden arvot summana ovat 13.

Valitset sitten verkkopelaamisen tai perinteisellä pakalla pelaamisen, on kumpi tahansa pelaaminen varmasti hauskaa ja rentouttavaa!

Yhteenveto

Pyramidipasianssi on koukuttava yksin pelattava korttipeli, jossa käytetään tavallista 52 kortin pakkaa. Kortit asetetaan pyramidiin, joka koostuu useista päällekkäisistä riveistä. Pelin tavoitteena on poistaa kaikki kortit pyramidista muodostamalla pareja, joiden yhteenlaskettu arvo on 13. Kuningas voidaan siis poistaa yksinään. Pelissä voidaan nostaa kortteja pakasta, jos pyramidista ei voi poistaa kortteja. Peli päättyy, kun kaikki kortit on poistettu tai kun pakasta loppuvat kortit. Pyramidipasianssissa on myös pisteytysversio, jossa nopeus ja korttien poistaminen vaikuttavat pisteisiin. Pyramidipasianssia voi pelata netissä, mutta myös perinteisellä korttipakalla!

Viimeisimmät kommentit

Ei kommentteja.