Bridge

Bridge on noussut maailmalla suureen suosioon ja se onkin yksi maailman suosituimmista korttipeleistä. Se on neljän hengen korttipeli, jonka säännöt kaipaavat jonkin verran opettelua, mutta kun se puoli on kunnossa, riittää pelissä pelattavaa todella pitkäksi aikaa. Tämä peli on erityisesti vanhempien ihmisten suosiossa, mutta se sopii loistavasti myös nuoremmalle ikäpolvelle. Perheen pienimmille sitä ei kuitenkaan suositella sen monimutkaisuuden vuoksi.

Mikä on bridge korttipeli?

Bridge on eräänlainen tikkipeli, jota pelataan neljän pelaajan voimin kahdessa joukkueessa. Se ei ole missään nimessä kaikkein helpoimmasta päästä. Jos etsit helppoa ja leppoisaa korttipeliä, kannattaa katsoa parhaat korttipelit läpi, jotta löytyisi se sopivin.

Saatat tuntea Bridgen myös jollakin toisella nimellä, kuten Ridke, Tarjousbridge tai Sitoumusbridge.

bridge

Miten sitä pelataan?

Bridge korttipelin pelaamista varten tarvitset ensin neljä pelaajaa, jotka jaetaan kahteen eri joukkueeseen. Peliä pelataan perinteisellä korttipakalla, jossa on mukana myös jokerikortit.

Bridge sisältää kaksi eri vaihetta, jotka ovat tarjousvaihe ja tikkivaihe. Tarjousvaihe ja pelin pisteenlasku ovat kaikkein monimutkaisimpia kohtia pelissä. Tutustutaan niihin hieman tarkemmin alempana.

Bridge säännöt

Bridge on joukkuepeli, jossa kannattaa keskittyä sekä tarjous- että tikkikierrokseen. Koska tarjouskierros voi olla hämmentävä etenkin aloittelijoiden mielestä, voidaan se jättää pois harjoittelukierroksilla.

Yleisesti ottaen Bridge korttipeliä pelataan seuraavalla tavalla:

  1. Pelaajat valitsevat parit ja parit asettuvat istumaan toisiaan vastapäätä.
  2. Kaikki korttipakan kortit jaetaan, jolloin jokainen saa itselleen 13 korttia. Nämä kortit saa katsoa itse.
  3. Seuraa tarjouskierros, jonka voittaja on tikkipelin vetäjä.
  4. Seuraa tikkikierrokset.
  5. Peli päättyy kun käsikortit on pelattu loppuun.
  6. Lopuksi lasketaan pisteet ja aloitetaan seuraava kierros.

Pelin tavoite ja kulku

Pelissä tavoitteena on voittaa vastustava pari ja kerätä pisteitä. Ensimmäisenä 100 pistettä saanut joukkue voittaa pelin. Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin pelin tarjous- ja tikkikierroksiin.

Tarjouskierros toimii pelissä seuraavalla tavalla:

  1. Pelin jakaja aloittaa tarjouskierroksen, jonka alussa hän kertoo, kuinka monta tikkiä hän ja hänen parinsa aikoo voittaa. Tarjous on aina 6 tikkiä + pelaajan antama numero. Pienin tarjous voi olla 7 tikkiä, eli 6 + pelaajan lupaama 1 tikki. Suurin mahdollinen tarjous on 13 tikkiä, eli 6 + pelaajan lupaamat 7 tikkiä. Lisäksi pelaaja päättää valttimaan, jotka ovat pienimmästä suurimpaan risti, ruutu, hertta ja pata.
  2. Seuraava pelaaja korottaa halutessaan joko tikkejä tai valtteja. Jos hän ei halua korottaa, hän voi passata eli olla tarjoamatta.
  3. Jos kolme pelaajaa passaa peräkkäin, tarjouskierros päättyy.
  4. Viimeinen tarjous määrittää tikkikierroksella pelattavan valttimaan. Tarjouskierroksen voittaneesta parista se pelaaja, joka tarjosi kyseistä valttia ensin, on tikkikierroksen vetäjä.

Tikkikierros toimii pelissä seuraavalla tavalla:

  1. Pelin vetäjän vasemmalla puolella istuva pelaaja aloittaa tikkikierroksen lyömällä pöytään yhden kortin kuvapuoli ylöspäin.
  2. Tämän jälkeen vetäjän pari laittaa pelikorttinsa näkyville pöytään.
  3. Vetäjä valitsee parinsa korteista yhden kortin pöytään. Sen täytyy olla samaa väriä kuin aloittajan kortti.
  4. Peli jatkuu samaan tapaan, ja väriä tulee noudattaa, jos mahdollista.
  5. Tikin, eli kierroksen, voittaa se pelaaja, joka lyö pöytään suurimman valttimaata olevan kortin.
  6. Tikin voittanut pelaaja aloittaa seuraavan tikin ja päättää pelattavan maan.
  7. Kun käsikortit loppuvat, alkaa pisteidenlasku.

Jako

Bridge korttipeli alkaa korttien jakamisella. Jakaja arvotaan ja parit voidaan joko arpoa tai valita itse. Pelissä on mukana perinteinen 52 kortin korttipakka ja jokerit jätetään pakkaan mukaan. Jokaiselle pelaajalle jaetaan 13 korttia, eli koko korttipakka jaetaan pelaajien kesken.

Tarjouskierrokset

Tarjouskierrokset ovat olennainen osa Bridge korttipeliä. Niiden aikana muut pelaajat voivat päätellä, millaiset kortit vastustajalla on sen mukaan, kuinka paljon vastustaja on valmis tarjoamaan.

Tarjouksella korottamisen ja passaamisen lisäksi pelaajilla on myös mahdollisuus kahdentaa. Tämä tarkoittaa vastustajan tarjouksen tuplaamista, eli pelaaja haluaa tarjota tuplasti vastustajan tarjoukseen nähden. Kahdentaminen päättyy kuitenkin siihen, kun joku tarjoaa vielä kahdennuksen päälle jotakin.

Miten voitan bridge korttipelissä?

Bridge korttipelissä voittaminen vaatii jonkin verran taktikointia, eikä tuurilla ole niin paljon merkitystä tässä pelissä. Jos olet vielä aloitteleva pelaaja, kannattaa valita pariksi sellainen pelaaja, jolla on jo kokemusta korttipelistä. Lisäksi on hyvä opetella pelin säännöt huolella ennen pelin aloittamista.

Vinkkejä pelaamiseen

Jos tämä on ensimmäinen kerta, kun lähdet pelaamaan Bridgeä, tai jos olet pelannut jo useamman kierroksen, löydät tästä parhaat vinkit peliin juuri sinulle:

  • Pyri pitämään kirjaa jo pelatuista korteista, jotta voit päätellä, mitkä kortit vastustajallasi on.
  • Kommunikoi ja tee yhteistyötä parisi kanssa.
  • Opettele arvioimaan oman kätesi vahvuus.
  • Pyri estämään pelin vetäjää viemästä kaikkia tikkejä.
  • Pyri säilyttämään tärkeät korttisi pelin loppuun asti.
  • Tarkkaile vastustajiasi ja pyri ennakoimaan heidän tulevat liikkeensä.

Pisteiden laskeminen

Oleellinen osa Bridge korttipeliä on pisteidenlasku. Pisteet merkitään taulukkoon, ja ensimmäisenä 100 pistettä taulukon alaosaan kerännyt joukkue voittaa pelin.

Pelin pistetaulukosta löytyy ylä- ja alaosa. Jos pelin vetäjä onnistuu täyttämään lupauksensa, hän saa merkitä pisteet jokaisesta luvatusta tikistä taulukon alaosaan. Yläosaan merkitään puolestaan lupauksen yli menneet tikit. Jos pelin vetäjä häviää, vastustajalle merkitään pisteitä. Mikäli vetäjä lupasi esimerkiksi yhdeksän tikkiä, mutta hän sai täytettyä vain seitsemän, vastustaja saa kaksi pistettä lisää omaan taulukkoonsa.

Yhteenveto bridge korttipelistä

Bridge on yksi mielenkiintoisimmista korttipeleistä ja sen suosio johtuu sen mukaansa tempaavasta tyylistä. Vaikka pelin pisteidenlasku ja erilaiset tarjous- ja tikkikierrokset voivat tuntua aloittelevasta pelaajasta todella monimutkaisilta, on niiden opettelu sen arvoista. Bridge on nimittäin parhaimmillaan sitten, kun siihen on päässyt kiinni ja ensimmäinen voitto on kaiken sen opettelun arvoinen.