Pasianssi

Pasianssi

Pasianssi on kiistämättä yksi kaikkein suosituimmista yksin pelattavista korttipeleistä. Sitä pelataan ympäri maailman, ja suomalaisetkin ovat nauttineet pelin pelaamisesta jo lukuisten vuosien ajan. Ideana pelissä on yleensä järjestää kortit numerojärjestyksessä tiettyihin pinoihin tietyllä tavalla. Tarkemmat säännöt vaihtelevat aina pelattavan pelin mukaan, ja koska saatavilla on niin monia eri pasianssipelejä, ei tähän peliin voi kyllästyä helposti!

Pasianssi on toiselta nimeltään yksin pelattava korttipeli. Tämän pelin pelaamiseen et siis tarvitse pelikaveria ollenkaan, vaan pelkkä korttipakka riittää. Peliä pelataan yleensä tavallisella 52 kortin korttipakalla, ja useimmat pasianssipelit löytyvät netistä pelattavaksi, jolloin korttipakkaa ei tarvitse edes omistaa.

Hyvää pelissä on se, että mielekkään ajanviettotavan lisäksi peli kehittää myös päättelytaitoja huomattavasti. Monessa pelissä tulee miettiä hyvää strategiaa pelin loppuratkaisun kannalta, ja joissakin peleissä vaaditaan myös päässälaskutaitoa.

Pasianssipelejä on olemassa lukuisia erilaisia, mutta yleisesti ottaen ne toimivat kaikki melko samalla tavalla. Otetaan tähän esimerkiksi perinteiset pasianssipelit, joissa kortteja järjestellään numerojärjestyksessä ja maittain omiin pinoihinsa. Peleistä on olemassa myös eri vaikeustasoja, joissa helpossa versiossa on käytössä vain yhtä maata, tai sitten jakopakkaa saa käyttää kääntämällä joko kolme korttia kerrallaan tai vain yhden kortin.

Pasianssia pelatessa aivan ensin järjestetään pelipöytä. Pelipöydälle asetetaan kortit usein kuvapuoli alaspäin useampaan pinoon ja riviin. Päällimmäiset kortit ovat ainoat, jotka on asetettu kuvapuoli ylöspäin. Loput korteista asetetaan pelipöydän viereen kääntöpakaksi. Tämän jälkeen aloitetaan korttien kokoaminen pinoihin, ja samalla pöydällä olevia kortteja voi asettaa toistensa päälle numerojärjestyksessä, jotta saa paljastettua piilotettuja kortteja. Tässä on eroja eri pelien välillä, sillä joissakin peleissä kortit pinotaan maittain, joissakin taas vain musta käy punaisen päälle ja niin edelleen.

Tavoitteena on usein saada pinottua kortit maittain ja numerojärjestyksessä ässästä kuninkaaseen. Toisissa peleissä kortit pinotaan järjestyksessä ensin pöydälle, jonka jälkeen täydellinen pino siirretään syrjään.

Pasianssin pelaaminen on helppoa, ja ennen aloittamista kannattaa lukea valitsemasi pelin säännöt läpi, jotta tiedät pelin perusidean. Yleisesti ottaen pasianssia pelataan seuraavalla tavalla:

  1. Aloita järjestämällä kortit pelipöydälle.
  2. Siirrä kortteja numerojärjestyksessä toistensa päälle ja pyri kokoamaan kaikki numerot ässästä kuninkaaseen.
  3. Jos siirtoja ei ole jäljellä, ota lisää kortteja kääntöpinosta.
  4. Jos saat kaikki kortit pinottua oikeassa järjestyksessä, voitat pelin.
  5. Jos yksikään kortti ei käy enää mihinkään, eikä siirtoja ole, häviät pelin.

Jos pelaat pasianssia netissä, saatat nähdä pelin myös laskevan pisteitä. Niitä kannattaa kerätä, jos haluat saada nimesi pistetaulukkoon ja olla paras peliä pelannut pelaaja.

Pasianssissa tarkoitus on saada kortit oikeaan järjestykseen. Haastavaa tästä tekee korttien asetettu pöydälle, sillä osa korteista on piilossa muiden korttien alla, ja jotta saisit ne vapautettua, sinun tulee käyttää tai siirtää päällä olevat kortit muualle pelipöydällä. Koska pelissä järjestellään kortteja numerojärjestyksessä ja usein myös maittain, kehittää se omaa päättely- ja ongelmanratkaisukykyä.

Pasianssin alkuperää ei tunneta kovin tarkasti, mutta ensimmäiset viittaukset kirjallisuudessa siihen ovat 1700-luvulta. Pasianssia on varmasti pelattu jo vuosia aiemmin. Suomenkielinen nimi pasianssi tulee ranskalaisesta sanasta ”patience”, joka tarkoittaa kärsivällisyyttä. Se sopiikin kuvaamaan peliä loistavasti, sillä pelissä vaaditaan myös jonkin verran kärsivällisyyttä, jotta sen saa voitettua.

Pasianssin nykyinen muoto hahmottui vasta 1900-luvulla, kun Microsoft loi laitteilleen ensimmäisen version pasianssista. Tämän jälkeen pelin suosio nousi reilusti ja erilaiset pasianssit ovat olleet siitä lähtien osana Microsoftin laitteita. Nykyään pasiansseja löytyy myös netistä pelattavaksi ilmaiseksi.

Pasianssin pelaaminen kannattaa monesta eri syystä. Tässä on muutamia syitä sille, miksi sinunkin kannattaa pelata sitä:

  • Loistava tapa kuluttaa aikaa.
  • Kehittää päättely- ja ongelmanratkaisukykyä.
  • Voi kehittää päässälaskutaitoja.
  • Ilmaista viihdettä, jonka parissa vierähtää helposti pidempikin hetki.

Pasianssissa voittaminen vaatii jonkin verran taitoa ja tuuria. Kannattaa muistaa, että jokaista peliä ei pysty edes voittamaan, vaikka olisi kuinka taitava pasianssin pelaaja. Kortit saattavat nimittäin jakautua pöydälle niin, ettei millään taktiikalla saa niitä järjestettyä numerojärjestykseen. Tämä voi tapahtua etenkin silloin, jos kaikki aloituskortit on pinojen alimmaisena.

Yleisesti ottaen pasianssi voitetaan niin, että järjestelee kaikki kortit numerojärjestyksessä ja maittain omiin pinoihinsa.

Monissa pasianssipeleissä on mukana pisteidenlaskenta. Pelissä saa pisteitä jokaisesta siirrosta, joka on pelin kannalta merkityksellinen. Pasianssi vähentää pisteitä aina tietyn verran tietyn ajan kuluessa. Olemalla mahdollisimman nopea järjestämään kortteja pelipöydällä, voi saada parhaat mahdolliset pisteet.

Pasianssi perustuu joiltakin osin tuuriin, mutta myös hyvällä strategialla voi päästä parempaan tulokseen pelissä. Jotta pasianssi olisi helpompi voittaa, kannattaa noudattaa seuraavia strategioita:

  1. Suunnittele siirtosi etukäteen: Mieti ensin, miten seuraava siirtosi vaikuttaa tuleviin siirtoihin.
  2. Pyri avaamaan piilotetut kortit: Kannattaa ensin keskittyä pöydälle piilotettujen korttien avaamiseen ja vasta sitten siirrellä kortteja lopullisiin pinoihinsa.
  3. Käytä peruutustoimintoa, jos mahdollista: Monissa pasiansseissa on peruutustoiminto, jonka avulla saat palattua askeleen taaksepäin. Jos sinulla ei ole siirtoja jäljellä, käytä tätä toimintoa ja mieti, voisitko siirtää jotakin toista korttia, jotta peli jatkuisi.
  4. Harjoitus tekee mestarin: Jotta oppisit pelaamaan paremmin ja saisit kaikki kortit helpommin järjestettyä pinoihinsa, kannattaa peliä harjoitella rauhassa.

Pasianssi on monipuolinen peli ja siitä on kehitetty lukuisia eri variaatioita. Yleisimmät pasianssin variaatiot ovat Klondike pasianssi, Spider pasianssi ja Pyramidi pasianssi. Kerromme niistä seuraavaksi hieman tarkemmin.

Klondike

Klondike pasianssi on yksi pasianssin perusmuodoista ja Klondike tunnetaan myös nimellä Solitaire. Tässä pelissä kortit on kasattu pöydälle seitsemään pinoon ja jokaisessa pinossa on nousevassa järjestyksessä yhdestä seitsemään korttia. Päällimmäiset kortit on kuvapuoli ylöspäin. Pelin vasemmassa tai oikeassa yläkulmassa on paikka lopullisille korttipinoille, joihin kortit pinotaan ässästä kuninkaaseen maittain. Pöydällä punaisen kortin voit siirtää vain mustan kortin päälle ja mustan kortin punaisen päälle.

Lisäksi Klondike pasianssi sisältää myös pisteidenlaskennan, ja järjestelemällä kaikki kortit mahdollisimman nopeasti omiin pinoihinsa, voit saada parhaat mahdolliset pisteet.

Spiderpasianssi on hieman erilainen kuin Klondike pasianssi. Pelipöydältä löytyy jopa kymmenen pinoa kortteja, joissa kuudella rivillä on viisi korttia ja neljällä rivillä kuusi korttia. Korttipakan loppu on yleensä pelipöydän oikeassa tai vasemmassa yläkulmassa, ja siitä voi siirtää peliin uudet kortit pinojen päälle, jos muita siirtoja ei ole. Tässä pelissä tavoitteena on järjestellä kortit maittain kuninkaasta ässään. Pinot valmistellaan pelipöydällä loppuun asti, ja kun sinulla on valmis pino, kortit poistuvat pelipöydältä automaattisesti. Samoin kuin Klondike pasianssi, myös Spider pasianssi tarjoaa mahdollisuuden pisteidenlaskentaan.

Pyramid

Pyramidipasianssi on aivan erilainen kuin Spider- tai Klondike pasianssi. Tässä pelissä kortit asetellaan pyramidin muotoon pelipöydälle. Kaikki pelikortit ovat kuvapuoli ylöspäin. Loppu pakka on pöydän vieressä kuvapuoli alaspäin. Siitä voi siirtää kerrallaan kolme korttia pelipöydän viereen käyttökorteiksi. Pelipöytä tulee tyhjentää muodostamalla pareja korteista niin, että niiden yhteenlaskettu summa on 13. Tässäkin pelissä on mukana pisteidenlaskenta, joka perustuu nopeuteen.