Preferenssi kuuluu tikkipelien heimoon, ja sen pääasiallisena tavoitteena onkin kerätä eniten tikkejä ja pisteitä. Tätä Keski-Euroopasta tulevaa suosittua korttipeliä pelataan 32 kortin pakalla, ja se on parhaimmillaan kolmen pelaajan porukassa. Preferenssi on erityisen suosittu peli varsinkin Itä-Euroopassa, mutta myös Suomessa sillä on oma pelaajakuntansa. Tässä artikkelissa esitellään preferenssin pelaamista aina säännöistä pisteiden laskuun ja sen erilaisiin muunnelmiin.
Miten Preferenssiä pelataan?
Preferenssiä pelataan 32 kortin pakalla niin, että kaikki alle seiskan kortit jätetään pois. Mukana ovat siis kortit seiskasta kuninkaaseen. Tyypillisesti tätä korttipeliä pelataan kolmen hengen porukassa, ja näin se onkin ehdottomasti parhaimmillaan. Pelin aikana yksi pelaajista on niin kutsuttu pelinviejä eli jakaja, ja muut puolustajia. Peli aloitetaan korttien jakamisella, jota seuraa tarjouskierros. Tämän aikana pelaajat tekevät lupauksen siitä, montako tikkiä he aikovat kerätä pelin aikana. Kun alkuvalmistelut on tehty, peli jatkuu tavallisen tikkipelin tapaan, ja tikin voittaa korkein kortti pelattua maata tai valttia.
Preferenssi säännöt
Preferenssi on hauska ja taktinen korttipeli, joka muodostuu kolmesta vaiheesta: korttien jakamisesta, tarjousten tekemisestä sekä tikin voittamisesta. Pelin säännöt voivat alkuun kuulostaa hieman monimutkaisilta, mutta ne oppii kuitenkin nopeasti parin pelatun kierroksen jälkeen. Näin preferenssiä pelataan:
- Alussa pelinviejä sekoittaa pakan ja jakaa jokaiselle kymmenen korttia myötäpäivään kahden kortin erissä.
- Jäljelle jääneet kortit asetetaan leskeksi pelipöytään kuvapuoli alaspäin.
- Kun kortit on jaettu, tarjouskierros alkaa. Tämän aikana jokainen pelaaja tekee tarjouksen siitä, kuinka monta tikkiä aikoo kerätä pelin aikana. Tämä voi olla mitä tahansa 6-10 väliltä.
- Edellistä tarjousta tulee aina nostaa. On siis tarjottava suurempaa määrää tikkejä.
- Pelaaja voi halutessaan pelata myös misäärin eli lupauksen olla keräämättä yhtään tikkiä. Misäärin aikana vastapelaajien on pelattava avoimilla korteilla.
- Preferenssi etenee vuoroissa myötäpäivään. Aloittaja lyö peliin haluamansa kortin, joka määrittää pelattavan maan. Tämän jälkeen jokainen pelaaja pyrkii laittamaan pöytään korkea-arvoisemman kortin samaa maata.
- Tikin voittaa se pelaaja, joka lyö pöytään korkeimman kortin pelattua maata tai valttia (jos ne ovat mukana pelissä).
- Tikin voittanut pelaaja aloittaa seuraavan kierroksen.
Preferenssin säännöt oppii parhaiten pelin kautta. Kun muutama kierros on pelattu, alkaa sen pelaaminen yleensä rullaamaan erittäin sujuvasti. Alussa pisteiden lasku ja eri pelivaiheet voivat kuitenkin aiheuttaa pientä hämmennystä, ennen kuin ne tulevat tutuiksi. Kovin kauaa tämän pelin sääntöjä ei onneksi kuitenkaan tarvitse opetella, vaan ne ovat hyvin suoraviivaiset ja selkeät.
Kuinka peli etenee?
Preferenssi-korttipeli etenee kolmessa vaiheessa. Alussa pelinviejä jakaa kortit, jota seuraa tarjouskierros. Kun tarjoukset voitettavista tikeistä on tehty, varsinainen peli pääsee alkamaan. Peli etenee vuoroissa myötäpäivään. Oman vuoronsa aikana pelaaja pyrkii lyömään pöytään edeltävää suuremman kortin pelattua maata tai valttia, jos valtit on otettu mukaan peliin.
Preferenssissä on voimassa maantuntopakko sekä valttipakko, mikä tarkoittaa sitä, että pelaajan on pelattava pyydettyä maata tai valttia, mikäli hänellä on sitä kädessään. Näitä kortteja ei siis saa pihdata myöhempää käyttöä varten. Kierroksen tikki menee sille pelaajalle, joka lyö pöytään korkeimman kortin pelattua maata tai valttia. Voittaja aloittaa seuraavan kierroksen, joka etenee samalla kaavalla. Ympäripassauksen jälkeen leski kuitenkin aloittaa uuden kierroksen. Tämä tarkoittaa sitä, että aloituskortti otetaan pöytään jääneestä pakasta eli leskestä.
Korttien jako
Pelin alussa pelinviejä eli jakaja sekoittaa kortit ja jakaa jokaiselle pelaajalle 10 korttia käteen. Kortit jaetaan myötäpäivään kahden kappaleen erissä. Jäljelle jääneet kortit asetetaan leskeksi pöytään kuvapuoli alaspäin. Näitä kortteja otetaan peliin mukaan ympäripassauksen sattuessa.
Tarjouskierros
Kun kortit on jaettu, alkaa tarjouskierros. Tämän aikana jokainen pelaaja antaa oman tarjouksensa siitä, kuinka monta tikkiä aikoo kerätä pelin aikana. Edellistä tarjousta on aina nostettava, eli pelaajan on tarjottava suurempaa määrää tikkejä, ellei sitten pelaa misääriä. Misääri on lupaus olla keräämättä yhtään tikkiä, ja sen pelaaminen muuttaa peliasetelmaa hitusen, sillä tällöin vastapuolen pelaajien on pelattava avoimilla korteilla.
Vistaus
Vistaus on tärkeä ilmaisu, mikä tarkoittaa sitä, että puolustaja tarjoaa pienempää määrää tikkejä kuin pelinviejä. Jos vain yksi pelaaja vistaa, hän pelaa yksin pelinviejää vastaan. Jos kuitenkin molemmat pelaajat vistaavat, he pyrkivät yhdessä keräämään tietyn määrän tikkejä. Tämä ominaisuus tuo peliin hauskaa lisäjännitystä ja monipuolisuutta.
Näin voitat Preferenssissä
Preferenssin voittamiseksi pelaajan on pyrittävä keräämään mahdollisimman paljon tikkejä ja pisteitä. Pelaaja saa pisteitä kerätessään tarjoamansa määrän tikkejä itselleen. Tässä pelissä vaaditaan taktista ajattelua ja strategiaa, vaikka tuurilla onkin oma osansa pelissä. Kannattaa pysyä valppaana pelin aikana ja seurata pelattuja kortteja sekä vastustajien pelityyliä, sillä se voi auttaa ennakoimaan tulevia siirtoja.
Pisteiden lasku
Kun kierros päättyy, on aika laskea pisteet. Preferenssin pisteet jaetaan tavallisesti kolmeen erilaiseen kategoriaan, jotka on esitelty alapuolella. Pisteidenlaskussa voi olla hieman eroavaisuuksia pelatusta muunnelmasta riippuen.
Pulja-pisteet
Pulja-pisteet kilahtavat kohdalle, jos pelaaja onnistuu haalimaan itselleen kaikki saman maan kortit. Tällöin pistesaldoon kilahtaa jopa 100 pistettä.
Kekopisteet
Kekopisteet puolestaan muodostuvat, jos pelaaja onnistuu saamaan alussa tarjoamansa määrän tikkejä. Säännöt vaihtelevat hieman eri muunnelmien välillä, mutta useimmiten yksi tikki antaa pelaajalle 90 pistettä.
Vistipisteet
Joissakin preferenssin muunnelmissa on mukana vistipisteet. Vistipisteitä jaetaan, mikäli pelaaja vistaa pelin aikana ja onnistuu voittamaan riittävän määrän tikkejä. Jokaisesta tikistä puolustaja voittaa itselleen vastaavan määrän pisteitä, kuin mitä pelinviejä voittaisi onnistuessaan pulja-pisteitä.
Pisteenlasku pelin lopussa
Pelikierroksen päättyessä lasketaan jokaisen pelaajan pisteet. Jos pelaaja on onnistunut tekemään tarjouksensa mukaisen määrän tikkejä, saa hän pisteitä niiden mukaan. Jos tarjoukseen ei ole kuitenkaan päästy, sakotetaan pelaajan pistesaldoa miinuspisteillä. Pelin voittaa lopulta se pelaaja, joka ensimmäisenä pääsee tavoitepisteisiin tai vaihtoehtoisesti kerää eniten pisteitä, mikäli useampi pelaaja saavuttaa tavoitteensa.
Pelin muunnelmia
Preferenssistä löytyy jonkin verran erilaisia muunnelmia, jotka eroavat toisistaan pisteenlaskun ja pelin päättymisen suhteen. Koska erilaisia sääntömuunnelmia on tarjolla, kannattaakin heti alkuun varmistaa, millä säännöillä pelataan, jotta pelin aikana ei synny minkäänlaista hämmennystä, ja kaikki pelaajat ovat samalla aaltopituudella.
Yhteenveto
Preferenssi on viihdyttävä korttipeli, joka on parhaimmillaan kolmistaan pelattuna. Se on hauska yhdistelmä tuuria, taktikointia ja strategiaa, joiden avulla pyritään keräämään eniten pisteitä ja voittamaan kierroksia. Preferenssi on hauska, sosiaalinen peli, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi pieniin illanistujaisiin. Nykyään Preferenssiä voidaan kuitenkin pelata myös digitaalisessa muodossa, mikä mahdollistaa pelaamisen silloinkin, kun pelikaverit puuttuvat.